Cesta kolem světa za pár dní a z domova? Videohry věrně replikují atmosféru reálných míst

21. srpen 2020

Letošní rok prozkoumávání cizích zemí moc nepřeje. Jardu, Šárku a Lukáše už omrzely túry po Českém Švýcarsku a povalování se u Malé Ameriky a svou toulavost se rozhodli upokojit alespoň virtuálně. Které hry a série zachycují cizí země a kultury nejen z hlediska hezky vymodelovaného prostředí, ale dýchnou na vás i nějaký ten genius loci? Výčet rozhodně nekončí u třinácti dílů Assassin’s Creed.

Moderátoři Questu si pro svou virtuální cestu kolem světa stanovili jasná pravidla – navštívit každý kontinent a přejet, přeletět a přeplavat Zemi nejen ze západu na východ, ale i ze severu na jih. Jednotlivé série se snažili neopakovat, což se jim až na jednu výjimku povedlo. Jednu hru odehrávající se na více místech navíc mohou použít jen jednou.

Čtěte také

Kolik her se odehrává třeba v Brazílii nebo v Nepálu? Schválně, tipněte si! Virtuální dobrodružství však mohou hráči zažít i v lokalitách, kam by se normálně pravděpodobně nepodívali ani bez zuřící pandemie – třeba v Černobylu či Korejské lidově demokratické republice.

Stejně jako Willy Fog začíná i pouť Questu v Londýně, v prohlížečové hře z alternativní historie Fallen London. Zatímco Evropa a Amerika jsou špendlíčky zastávek celkem hustě obsypané, hry zasazené do Afriky aby cestovatel pohledal. Nakonec ale trojice úspěšně procestovala i Kamerun, a to navíc s úplně první hrou z tamní produkce – Aurion: Legacy of the Kori-Odan.

Jsou hranice vaší vysněné destinace zavřené? Nemáte letos peníze na letenky ani na zaoceánskou plavbu? Vydejte se s Questem na cestu kolem světa nejen prstem po mapě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.