Cestopisy: Smích a pláč Afriky a Embéčkem kolem světa

5. prosinec 2011

Jaký je český cestopis v současné záplavě internetových blogů z cest? Casablanca přináší dvojrozhovor o knihách Smích a pláč Afriky a Embéčkem kolem světa a o velkých cestách, které jim předcházely.

Jak vydat (dobrý) cestopis z výjimečné expedice a jak přetavit cestovní zážitky do literární podoby, jsme se ptali autorů Martiny Svobodové a Michala Vičara.

Martina Svobodová (rozená Čížková, 1981) pochází z Tábora, nyní žije u Prahy. Vystudovala Fakultu humanitních studií na Karlově univerzitě, pracovala v různých profesích. S přítelem vyrazila na roční cestu Afrikou, o které napsala knihu Smích a pláč Afriky (vydal Knižní klub). Má syna Fabiana (2009) a dceru Lindu (2011). Pátým členem rodiny je ridgeback Kim. V současné době studuje žurnalistiku na Karlově univerzitě.

V rozhovoru Martina Svobodová mluví o obtížích i radostech africké cesty, která začala v Súdánu, východní Afrikou vedla na jih a západní Afrikou zhruba podél Atlantiku potom na sever, a také o tom, jak to bylo s vydáním knihy, úpravami cestopisu do finální podoby atp.

Michal Vičar (nar. 13. 5. 1985), absolvent dvojoboru psychologie-sociologie na FSS MUNI Brno má následující cestovatelské zkušenosti, které předcházely cestě škodou 100MB okolo světa: 10.000 km napříč USA (trasa Minneapolis-Seattle-Los Angeles-Las Vegas-Denver- Minneapolis), dále např. Rumunsko, Ukrajina, Srbsko, Kosovo, Albánie, Turecko, Kurdistán, Laponsko...
V rozhovoru mluvíme o komplikovaném transportu škodovky Julie z Asie do USA, o heterogenním stylu knihy, o způsobu jejího vydání (v nakladatelství Jota), ale i o sexuálních zmínkách v cestopisech...

02500471.jpeg

Následující díly pořadu Casablanca
11. 12. Maroko: Jiří Pek
18. 12. Cyklocesta: Uganda, Tanzanie, Kongo, Rwanda: Tereza Šírová a Jirka Bošek
25. 12: Soutěžní díl o ceny: batoh, průvodce Lonely Planet a Rough Guide
1. 1. 2012: Best of 6. vysílacího roku pořadu

Související odkazy:
martinasvobodova.cz
mbkolemsveta.cz
dlavak.cz/index.htm

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka