Chatty, Miro Sabo, Karolína Juříková, MAUD

13. říjen 2012

Přinášíme rozhovory o přehlídkách, které nás nejvíc zaujaly na Premiere Fashion Weeku Designbloku. Konkrétně s návrhářkami Chatty o řadě Praying Mantis, nominované na nejlepší českou kolekci, a s designérem Miroslavem Sabem, který si osobně nepřebral cenu za nejlepší zahraniční kolekci, protože už byl v Belgii, kde začíná pracovat pro Rafa Simonse.

A v neposlední řadě také s Karolínou Juříkovou, která zaujala redesignem tenisek Baťa Bullets. Představujeme také náš oblíbený web o pánské módě – MAUD Homme.

O novém obchodě značky Chatty jste už v Modeschau slyšeli v půlce září. Nejspíš jste také zaregistrovali informaci o tom, že je brzy po otevření někdo vykradl a odnesl mimo jiné i část kolekce chystané na přehlídku na Designbloku. I přes to ale Anna Tušková a Radka Sirková na Premiere Fashion Weeku předvedly skvělou práci v jejich příznačném stylu „luxury street wear“. Ke kolekci skvěle seděly boty od Zuzany Serbák. Rozhovor vznikl hned po přehlídce Praying Mantis A/W 2012, pro kterou jsem v porotě šéfredaktorů hlasovala jako pro nejlepší českou módní kolekci.

Miroslav Sabo mě poprvé „dostal“ svojí diplomovou kolekcí na VŠUP, která byla inspirovaná starověkým Sumerem a Mezopotámií (viz. rozhovor). Spolu s ním ve stejném roce diplomovali i další silní návrháři jako Mirka Talavašková nebo Zuzana Serbáková. Miroslav pak na VŠUP zůstal jako asistent v ateliéru módní tvorby. Z Designbloku si odnesl cenu šéfredaktorů za nejlepší zahraniční kolekci – viz fota od našeho spřáteleného blogu 11 koček. V rozhovoru jsme si mimo jiné povídali o stáži u Rafa Simonse, na kterou odjel hned druhý den po přehlídce na Premiere Fashion Weeku.

Karolína Juříková představila svoji verzi obuvi podle Baťa Bullets. Na Designbloku se prezentovala v rámci sekce Fashion Talent Cards společně s Monikou Krobovou a Terezou Ujevičovou. V kostele sv. Šimona a Judy, kde se přehlídky Premiere Fashion Weeku odehrávaly, s ní natáčela Anna Mayerová.

Čas od času vám představíme nějaké české médium, které rádi sledujeme a myslíme si, že by vás mohlo zaujmout taky. V minulosti to byl třeba Magazín Anonym, časopis Textil Journal (který bohužel mezitím zanikl), blog Kikimoras Path nebo 11 koček. Tentokrát vám přinášíme rozhovor se dvěma mladými muži, kteří se rozhodli založit web o pánské módě MAUD Homme. S Janem Boublíkem a Janem Tomešem jsem natáčela u jejich instalace Videoroom na Designbloku, která přinesla průřez současným módním filmem.

odkazy:
http://www.chatty.cz/
www.designblok.cz
http://www.maudhomme.cz/

Playlist:
The Burger Girl – BPD (Cool Cat)
Born Gold – Against Silence (Audraglint)
El Perro Del Mar – Walk On By (The Control Group)
Shock – Heaven (Voltaire Records)
MØ – Pilgrim (uns.)
Diplo ft. Jahan Lennon – About That Life ft. Jahan Lennon (Jefrees)
Triple Six Sound Club – Happy Slave (uns.)
How To Destroy Angels – Keep It Together (Columbia)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.