Chceme udržitelnost? Pak musíme změnit kapitalismus, říká odborník na vojenskou módu Hans-Christian Dany

4. prosinec 2019

„Současný systém nám tvrdí, že móda je hlavně o nakupování. Právě tenhle přístup způsobil a udržuje současnou neudržitelnou situaci,“ říká německý kurátor a publicista Hans-Christian Dany. Proč ovládá současnou módu uniformita, jak ji mění sociální média a proč má snad každá značka v kolekci vojenskou bundu bomber? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

„Češi rádi přehánějí, dělají příliš mnoho, v oblékání i v mluvení,“ říká mi Hans-Christian Dany, když se ho ptám na první dojmy z českých ulic. Z Německa přijel vlakem, v maskáčové bundě a černé kšiltovce s nápisem Make Techno Black Again. Rozhovor pro Modeschau jsme natočili během pražského přestupu na vlak do Ostravy, kde německý kurátor a publicista vystoupil na konferenci Critical Styling.

Proč v současné verzi kapitalismu vázne prosazování udržitelné módy a životního stylu obecně? Jak vznikla první bunda bomber a jak současná popularita normcoru souvisí s novelou Williama Gibsona jménem Pattern Recognition? Jaká je podle Hanse-Christiana Danyho dobová nálada a proč je tak populární uniformita a vojenské prvky? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

Hans-Christian Dany (*1966) je německý kurátor, publicista a spisovatel. Přispívá do řady médií a je autorem několika knih. Píše o umění, módě, drogách a kyberkultuře. Je mimo jiné autorem knihy o historii bundy bomber – MA-1. Mode und Uniform. Do Česka přijel na konferenci Critical Styling v ostravské galerii Plato.

Playlist:

Anstrel – Delight
Micachu – Waste
Mobilegirl – Yellow, Mechatok remix
Solange ft Kelela – Scales
Oklou – Samuel
Loom x Rihanna – Balaclava
333 Boyz – Glass Boat
Katarzia – Nepohodlná osoba

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.