„Chci ukázat lidi, kteří stojí za konspiračními teoriemi,“ říká režisér Ondřej Šálek o důchodci z filmu Dobré zprávy

11. březen 2019

Festival Jeden svět letos uvádí film Dobré zprávy, krátký dokumentární vhled do prostředí České nezávislé televize − jedné ze stanic české dezinformační mediální scény. Hlavním protagonistou je Petr Černý, důchodce, který za vysíláním konspiračních teorií a fake news stojí. Obě projekce filmu (11. a 14. března v Praze) jsou navíc opatřeny audiokomentářem, který je průvodcem pro lidi se zrakovým postižením.

„Vnímám to jako příležitost. Skrz internet a tato menší média můžeme lidi, jako je pan Černý, vidět a slyšet. A musíme se zamyslet nad tím, že takoví lidé tu taky existují,“ říká autor snímku Ondřej Šálek. Ve svém filmu se na pana Černého snaží dívat jako na komplexní osobnost, nabízí tak divákovi i vhled do příběhu laskavého a nápomocného člověka. „Pan Černý má velký cit pro pravdu a její odhalení. Cítil jsem se s ním vlastně na stejné straně barikády, jen každý používáme jiné střelivo. Jinak nazíráme na svět,“ popisuje Ondřej.

Fake news tu byly vždycky. Teď je živí zhroucení tradičních médií

Fake news

Od loňského vítězství kampaně za brexit a úspěchu Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách kraluje dnešní veřejné debatě téma fake news. Za nečekané výsledky v obou případech nesly prý účelově falešné zprávy šířící se po sociálních sítích nemalou vinu. Fake news prý najednou ve veřejném dění hrají hlavní roli, novináři podléhají mentalitě „svatých bojovníků“ a podle některých komentátorů přebírá Západ ruský model uvažování. Jsou ale falešné zprávy skutečně tak velkým problémem, jak by se podle všeobecné hysterie mohlo zdát?

Jedním z názorových rozdílů je pohled na takzvanou imigrační krizi. Pan Černý je zásadně proti přijímání uprchlíků, což ve filmu zajímavě kontrastuje s jeho přítelem Petrem, kterému poskytuje životní podporu i bydlení. „Petr je mladý člověk, který se nastěhoval do domu pana Černého ještě s těžce nemocným tatínkem, o kterého se oba starali. Tatínek před natáčením zemřel, a já jsem si řekl, že to je přesně ten rozměr, který chci divákům ukázat,“ pokračuje Ondřej.

V rámci natáčení se celý štáb setkal s lidmi, kteří se do šíření konspiračních teorií zapojují, sledují média jako Česká nezávislá televize a vytváří názorové skupiny. „Problémy takových lidí bez mediálního kapitálu dřív nebyly slyšet. Teď máme šanci s nimi mluvit, o nich mluvit, vyslechnout jejich příběhy,“ říká Ondřej.

Co motivuje konzumenty a šiřitele konspiračních teorií se medializovat a kdo je jejich politickou reprezentací?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka