Chlapeček nebo holčička? Změňme množinu, kam se vejde mužské a ženské tělo

8. červen 2021
Šeptem

„Během puberty jsem měla pocit, že je se mnou něco jinak. Lhala jsem o tom, že si užívám sex s přítelem. Věděla jsem, že je moje tělo jiné, ale myslela jsem, že jen nevím, kde je klitoris. Je těžké ho najít, to se psalo v časopisech,“ říká hlavní hrdina*ka filmu A Normal Girl Pidgeon. O své intersexualitě se dozvěděl*a až v dospělosti, stejně tak o několika operacích, které jako dítě absolvoval*a.

„Intersex lidé a jejich těla neodpovídají těm našim kritériím, které klademe na mužské a ženské tělo. To znamená, že jim buď určité znaky mužského nebo ženského pohlaví chybí, nebo mají vlastně znaky mužského i ženského pohlaví. Do téhle definice zapadají chromozomy, hormony, ale je tu samozřejmě i kulturní představa. A intersex lidé jí nevyhovují,“ říká sociolog Martin Fafejta, který se tématu intersexuality v Česku dlouhodobě věnuje. Aktuálně i se zaměřením na vztah společnosti a lékařské péče k intersex lidem.

„U intersex lidí v Česku musíte do několika týdnů určit pohlaví a napsat ho do rodného listu. Problém je v tom, že medicína může do určité míry dělat z intersex lidí trans lidi, když jim přiřkne pohlaví, se kterým se neidentifikují. Největší problém je ale určit za každou cenu nějaké pohlaví,“ myslí si Fafejta.

Jak se liší intersex a transgender lidé? Jakou část populace intersex lidé tvoří? Jak ovlivňuje pohled společnosti život intersex lidí a co je informovaný souhlas?

Spustit audio