Chris Eckman: Neil Young je punk rock

23. květen 2014

Dnes večer zahraje Chris Eckman, zakladatel The Walkabouts, v Paláci Akropolis. Ještě před koncertem, na kterém představí společně s kontrabasistou Žigou Golobem a kytaristou Paulem Austinem svou aktuální sólovou desku Harney County, se Chris zastavil v našem studiu na krátký rozhovor.

Ten se točil především kolem jeho bočních projektů a různých kolaborací, kterými si prošel za 30 let hudební kariéry. Řeč přišla jak na spolupráci s Rupertem Huberem z dua Tosca, tak na chorvatskou kapelu s notně obskurním názvem The Bambi Molesters, která mu po natočení společné desky nakonec i zahrála na jeho vlastní svatbě. Došlo ale i na jednu z aktuálních kolaborací. Tou je kapela Dirtmusic, kterou společně s Chrisem tvoří ještě Hugo Race, tedy exčlen The Bad Seeds Nicka Cavea. Chris v rozhovoru mimo jiné prozradil, jak došlo k tomu, že většina desek Dirtmusic byla nahrána v Mali.

Vlastní nahrávací studio má Chris v Lublani a pojmenoval ho Zuma, po stejnojmenném albu Neila Younga ze 70. let. „Neil Young mě v mých vlastních hudebních počátcích hodně ovlivnil a dodnes se mi na něm líbí, že se nebojí si dělat věci po svém a tak, jak chce on. Pořád je v tom cítit něco punkrockového.“ Své aktuální sólové album nicméně Chris nahrál v českém studiu Sono v Nouzově a dnes večer ho představí fanouškům v žižkovském Paláci Akropolis.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.