Chybami se člověk mučí. Proč je těžké připustit si vlastní omyl, nevymlouvat se a odpustit si?

7. duben 2020

„Chybovat je lidské, ale reakce okolí na chyby není vždy příznivá a láskyplná,“ říká pro Balanc terapeutka a koučka Iveta Hrotková. Každý má právo na chybu a všichni se pleteme. Chyby a omyly mohou být informacemi o špatném postupu. Uvnitř nás ale mohou hlodat, nabourávat sebevědomí. Často člověka odrazují od dalších pokusů a plánů, kradou odvahu. Jak se k chybám postavit a co o nás říkají?

„Důležité je, jak jsme byli vychováváni. Jaký jsme měli prostor pro učení nových věcí.“ V hlavě můžeme mít přesvědčení, že musíme být perfektní, že se musíme snažit. Často ho přejímáme od rodičů, ale ne nutně. I když máma a táta na děti netlačí, chválí je za píli a nedělají tragédii z podprůměrných známek, děti mohou napodobovat jejich chování. Rodiče totiž sice na své děti nároky nemají, na sebe ale ano. A učíme se nápodobou, ne jen instrukcemi.

Iveta Hrotková

„Když uvidím někoho zakopnout, mám o něj starost. Pokud ale zakopnu sama, nevnímám kontext, je mi trapně.“ Emoce, které v nás chyby a omyly vyvolávají, jsou pro zpracování a pochopení chyb důležité. Když se naučíme přijímat pocit studu, smutek, vztek, který přichází po neúspěchu, rychleji a snadněji se vyrovnáme s chybováním a můžeme se snažit dál. Je dobré také přemýšlet o tom, proč některé chyby opakujeme. Může to být signál, že se snažíme na nesprávném místě. Ale také nás to může naučit překonávat překážky.

„Kdo se nejčastěji vymlouvá a svádí vinu na druhé? Dítě. Snaží se chránit pocit vlastní hodnoty.“ Dospělí lidé by se ale měli naučit chyby poznat a přiznat. Omluvit se, snažit se o nápravu a neužírat se tím, co se jim nepovedlo. Zároveň by se měli vlídně stavět k druhým. Každý má právo na chybu. Vyčítání a vytahování starých přešlapů vztahy jen zhorší.

Pusťte si celý díl Balancu o chybování, odpuštění a omylech.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.