Čím víc let, tím víc stylu. Co nás o módě mohou naučit senioři?

29. listopad 2017

Módní návrhářka a aktivistka Vivienne Westwood, umělkyně a múza Ricka Owense Michele Lamy nebo interiérová designérka a obchodnice Iris Apfel, to jsou jen některé ze současných světových stylových ikon v seniorském věku. Osobnosti, které přibývající roky proměňují v kulturní a společenský kapitál, inspirují napříč generacemi. O tom, co se můžeme od stylových seniorek a seniorů naučit a jak se v běhu času proměňuje vztah módy a vysokého věku, je dnešní Modeschau.

Kdo jsou vaše seniorské módní ikony? Na to se v anketě pro Modeschau ptala Jana Patočková. Z odpovědí vyplývá, že vedle vlastních babiček a dědečků je pro dnešní mladou generaci inspirativní i řada veřejně známých osobností, z českých třeba Saskia Burešová nebo Františka Čížková. Za sebe bych z českých stylových dam ráda dodala ještě paní Medu Mládkovou, Soňu Červenou nebo Martu Kubišovou, ale také Janu Kratochvílovou, která je provokativní a inspirativní i pro nejmladší kreativní generaci. Vlivné stylové seniory dnes můžeme vidět v řadě populárních seriálů nebo na známých světových módních blozích, jako je elegantní The Sartorialist nebo excentrický Advanced Style. Poslechněte si anketu a napište nám na facebook Modeschau, kdo inspiruje vás!

„Senior módu daleko lépe prožije. Dokáže spíš odhadnout, co je nadčasové, zná už dobře svoji postavu a svůj charakter a módu si vychutnává,“ říká pedagog a historik módy Petr Tylínek. Nástup popularity módy seniorů a rozvoj značek zaměřených právě na seniory je podle něj v současnosti nevyhnutelný. Jako zajímavou historickou dobu ohledně vnímání věku v módě zmiňuje mimo jiné rokoko, kdy se nosily vysoké bílé paruky a silně zapudrované obličeje. Reálný věk byl tehdy v podstatě nerozeznatelný. Poslechněte si víc v záznamu pořadu.

Ve velkém rozhovoru pro Modeschau se setkáte také s výjimečnou dámou, která už víc než půl století ovlivňuje představy českých žen a mužů o kráse. Paní Olga Knoblochová vynalezla v šedesátých letech první krycí make-up, který se dodnes prodává po celém světě. Rozjela dnes už známou a tradiční českou kosmetickou značku a za svoji kariéru vyškolila stovky českých kosmetiček. Říká, že správně nalíčená žena je krásná, aniž bychom poznali, proč to tak je.

„Dodnes mě lidé oslovují na ulici nebo v tramvaji. Ráda se vždy zastavím a popovídám si s nimi, poradím. Kosmetika může lidem pomoci, aby se cítili lépe, sebevědomě. To je ta největší odměna a radost, kterou mi moje práce přináší,“ říká Olga Knoblochová, pro kterou byly vedle estetiky vždy zásadní i zdravotní aspekty ošetření pleti. Poslechněte si, jak vznikl její kosmetický vynález, kdo byly její osobní módní ikony, jak se proměňovaly představy o krásném líčení a jak šly kosmetika a make-up dohromady s budovatelskými myšlenkami socialismu…

Playlist:
Björk – The Gate
Marta Kubišová – Ring-o-ding
Patti Smith – Dancing Barefoot
Jana Kratochvílová – V stínu kapradiny
Grace Jones – Slave To The Rhythm
FKA twigs – Figure 8
David Bowie – Blackstar

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.