Cinefilův nápoj lásky. Filmy a seriály, které nás letos pokousaly i vystřelily do paralelního vesmíru

30. prosinec 2021

Zvesela do nového roku! Čelisti vzpomínají nejen na uplynulou sezonu, ale taky na Babu Anujku, amatérskou chemičku, která za svůj plodný život stihla otrávit 150 mužů. „Dřív nezbývalo než čekat, až ženu vysvobodí příroda, nebo jí v tom pomoct,“ popisuje Aleš svízelnou situaci v nešťastných manželstvích. „A od toho tu byla Baba Anujka, která míchala nápoj lásky a kouzelnou vodu,“ vysvětluje a Vítek slibuje, že vodičku přinese na Silvestra a vyhodí si spolu z kopejtka.

True crimu se ovšem nezbavíme ani v přehledu nejlepších filmových a seriálových fláků, které přinesl odcházející rok. „Podle mě nejpovedenější z true crime minisérií, se kterejma se poslední dobou roztrh pytel, je Night Stalker. Vzpomínám na chrup toho zrůdně démonickýho protagonisty! Nepříjemně se zakousne a nepovolí až do poslední sekvence,“ chválí Aleš osvěžující přístup k tématu a oba s Vítkem doufají, že si Netflix v podobném duchu brzy smlsne i na Babě Anujce.

Čtěte také

„Já si osvojil fremenskou chůzi, mě nedostanou,“ naznačuje Vítek, že se nebojí ani masových vrahů, ani zákeřných babiček, ale na setkání s písečným červem ze snímku Duna ještě psychicky připravený není. Známou ruskou bylinu –⁠ román Duma –⁠ nakonec Denis Villeneuve výborně zvládnul, hlásí žertovně Aleš, že nejnovější pokus o zfilmování klasiky Franka Herberta dopadl nad všechna očekávání.

„Na to, jak je dunivej a doznívá ve vás hodiny, dny, možná i měsíce, je taky křehkej a lidskej. Metodická adaptace, která dělá Herbertovi dobře,“ doplňuje Vítek a Aleš nemůže než souhlasit. „Epika roku a nádherná práce s měřítkem,“ uzavírají Čelisti a odchází z éteru pro úhloměr, aby zkontrolovaly, jak jsou na tom s epikou ony samy.

Který režisér vás vystřelí do paralelního vesmíru? Který seriál o „rýmě“ rozhodně stojí za vidění a který zase nejlépe odrážel pocity rodin zavřených pohromadě během lockdowmu? Vyřešila by nejefektivněji problémy protagonistů remaku Scén z manželského života Baba Anujka, nebo by si ji spíš najala Mare z Easttownu? Je větší peklo skončit ve vězení nebo na dovolené v resortu Bílý Lotos? Čí otec dává Čelistem nejvíc zabrat? Propadl Vítek žánru (Karel Jaromír) Erben fantasy? Kolik žen Aleš za svůj život úplně otrávil? A je v pořádku pít na pracovišti kouzelnou vodu? Dozvíte se v posledním díle roku 2021!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.