Nejlepší knihy roku 2021 podle Radia Wave: Horory ze sídliště, kuchařka diktátorů a román o ženském těle

10. prosinec 2021

Co si nadělit pod stromeček? Nabízíme sci-fi od autora předlohy k filmu Příchozí, oddychovku o metalové kapele ze sídliště plného démonů a mrtvol, recepty z kuchyň nejhroznějších diktátorů, ale i velmi poučný komiks o tom, jak se v posledním století změnila dynamika milostných vztahů. Deset nejlepších knih roku 2021 je tu!

10. TED CHIANG – PŘÍBĚHY VAŠEHO ŽIVOTA, VÝDECH (Host)

Ted Chiang: Příběhy vašeho života

Americký spisovatel s čínskými kořeny Ted Chiang je známý především jako autor předlohy filmu Příchozí. V povídkových sbírkách Příběhy vašeho života a Výdech se ale ukazuje jako autor ještě působivějších fantazií pohrávajících si s mýtem o golemovi, umělou inteligencí i paralelní realitou, kde lidé mohou nahlížet sami sobě do hlav. Dvojice sbírek zahrnuje prakticky celou jeho tvorbu, protože Chiang píše hodně pomalu a rozvážně. Každá je ale díky tomu prudce originální a vybroušená.

 

9. IVA HADJ MOUSSA – DÉMON ZE SÍDLIŠTĚ (Host)

Iva Hadj Moussa: Démon ze sídliště

Zpěvák Šimon, basák Drak, kytarista Ludacris a bubeník Arman. Obrácené kříže, záhadná úmrtí a také démon, který se prohání mezi paneláky táborského sídliště. Druhá kniha spisovatelky Ivy Hadj Moussa Démon ze sídliště je teenagerský horor, kde největší hrůzu nevyvolávají věci ze záhrobí, ale sám život. Co je horší? Najít mrtvolu podříznutého známého, nebo vyrůstat na unaveném maloměstě, kde vás nic zajímavého nečeká? Démon ze sídliště je kniha o hrůzách dospívání a o útěku k metalu, protože s maskou úchylného satanisty od vás stejně nikdo nic nečeká. Démon ze sídliště je empatická verze teenagerské oddechovky. Mládí v hajzlu, kdyby ho napsala máma.

 

8. JESSICA BRUDER – ZEMĚ NOMÁDŮ (Absynt)

Jessica Bruder: Země nomádů

Slovenské nakladatelství Absynt svým příchodem do Česka zásadně rozhýbalo pole žánru non-fiction, konkrétně pak literárních reportáží. Letos Absynt česky vydal sedm titulů, do žebříčku se nám dostaly „pouze“ dva, hlavně proto, že nestíháme přečíst všechno. Země nomádů, mimochodem předloha oscarového snímku, zkoumá životy Američanů bez domova. Cestují po Americe za prací v karavanech nebo miniaturních obytných domcích, hledají práci, lepší budoucnost nebo prostě jenom místo, kde se dá přežít. Silné čtení, které můžete doplnit i rozhovorem s autorkou. Nedávno se s ní setkala naše redaktorka Eva Svobodová.

 

7. LIV STRÖMQUIST – NEJRUDĚJŠÍ RŮŽE ROZKVÉTÁ (Paseka)

Liv Strömquist: Nejrudější růže rozkvétá

Must read pro všechny, kdo jsou po rozchodu a potřebují znovu přijít na to, co vlastně chtějí od vztahu a jak moc se do jejich představ o lásce propisují představy celé společnosti. Nejrudější růže zábavným způsobem syntetizuje myšlenky filozofek i sociologů, aby vysvětlila, jak se mění dynamika námluv i rozchodů. Perfektní čtení pro všechny, kdo souhlasí s feministickou myšlenkou „osobní je politické“.

 

6. WITOLD SZABŁOWSKI – JAK NAKRMIT DIKTÁTORA (Dokořán)

Witold Szabłowski: Jak nakrmit diktátora

Přemýšlíte, co jedl Idi Amin, když měl hlad? Salát s kozou. Kuchař, který má za sebou pestrou a velice zábavnou zkušenost kuchaře v bistrech šesté až desáté kategorie, se rozhodl, že najde kuchaře různých diktátorů. Zjišťoval, co diktátoři jedli, jaké bylo servírovat jídlo, které jim nechutnalo, a kdy šlo kuchařům o život. Je to fantastická non-fiction, vůbec nechápu, jak může něco takového vůbec existovat, říká Míša Sladká.

 

5. BIANCA BELLOVÁ – TYHLE FRAGMENTY (Host)

Bianca Bellová: Tyhle fragmenty

Česká próza se posledních pár let zdá trochu vyčerpaná a předvídatelná. Naposledy do toho tnula právě Bianca Bellová svým opusem Jezero, znepokojivou dystopií z vyprahlé krajiny Bajkalu. Tentokrát Bellová nabízí povídky o lidech, které byste klidně mohli potkat v linkovém autobuse do Mělníka. Fragmenty se tváří jako další z mnoha obyčejných knížek o obyčejných lidech, nebyla by to Bellová, aby své příběhy řemeslně neposunula na úplně novou úroveň. 

 

4) HANA D. LEHEČKOVÁ – POUPÁTKA (Vyšehrad)

Hana D. Lehečková: Poupátka

Další kniha o vyrůstání na sídlišti malého města. Zatímco kluci Ivy Hadj Moussy se před strachem ze světa schovávali do zkušebny, děvčata v románu Poupátka chodí na dramatický kroužek. Mámy jsou šťastné, že jsou v bezpečí, děti mezitím pod vedením tyranského učitele trpí. Tohle je ten démon ze sídliště. Jeden z prvních českých románů, který otevřeně řeší zkušenost sexuálního zneužívání, skvěle popisuje mechaniku nenápadné tyranie a nátlaku. Zároveň jsou ale Poupátka mnohem víc než jen knihou o traumatu. Poupátka jsou literární lék. 

 

3. ELISABETH ÅSBRINK – A STROMY VE VÍDEŇSKÉM LESE STÁLE STOJÍ (Absynt)

Elisabeth Åsbrink: A lesy ve Vídeňském lese stále stojí

Číst dnes něco zajímavého o druhé světové válce, to už skoro nejde. Švédské novinářce Elisabeth Åsbrink se to přesto povedlo. Její literární reportáž začíná krabicí plnou dopisů, ze které pečlivou, trpělivou rekonstrukcí rozvine příběh bolestného opuštění. Stromy vypráví o osudu malého rakouského chlapce, kterého rodiče pošlou před válkou přežít do Švédska. Jaké to je, odjet v dětství do cizí země, aniž by uměl jazyk? Bez rodičů? Bez příbuzných? Bez peněz? A jaké to muselo být pro tátu a mámu? Velmi přesvědčivá kniha, další zářez nakladatelství Absynt a ideální dárek pro rodiče, kterým už nechcete kupovat další Mornštajnové. 

 

2. MARIEKE RIJNEVELD – S VEČEREM PŘICHÁZÍ TÍSEŇ (Argo)

Marieke Rijneveld – S večerem přichází tíseň

Vypravěčka, které se neřekne jinak než Bunda, prožívá náhlou smrt svého bratra a vyrovnává se s ní různými způsoby. Co všechno snese Bundino tělo? A co zvládnou těla zvířat na statku kolem ní? Tahle kniha se v žebříčku bude obhajovat trochu těžko. Možná způsobí kontroverze, podobně jako to kdysi potkalo Betonovou zahradu Iana McEwana. I román nizozemské nebinární spisovatelky Marieke Rijneveld balancuje na hraně snesitelného, akceptovatelného. Míchá se v něm infantilní a tíživé, první sexuální zkušenosti i setkání se smrtí. Říkat o románu, který loni získal prestižní cenu International Booker Prize, že je to kontroverzní kniha, by ale bylo příliš ploché. Rijneveld, původně básnířka, napsala román – báseň, ve které je kromě vší té tísně také spousta něhy. 

 

1. MIEKO KAWAKAMI – PRSA A VAJÍČKA (Odeon)

Mieko Kawakami: Prsa a vajíčka

Jako každý dobrý román jsou i Prsa a vajíčka japonské spisovatelky Mieko Kawakami úplně o všem. Nejen o zvětšování prsou, nejen o umělém oplodnění, ale také o tom, jak se žije chudým Japoncům, o sourozeneckých vztazích, o smrti i o narození. Vypravěčka Kawakami se v průběhu rozvláčného příběhu stane vaší nejlepší kamarádkou, absolvujete s ní každý nákup ve večerce naproti, každý výlet do baru, každou úzkost i každou radost. Číst Prsa a vajíčka je jako povídat si s někým, kdo vám dokáže přiblížit zkušenosti, které vám do té doby mohly být naprosto vzdálené – třeba když jste muž. Prsa a vajíčka se tváří jako jasně feministická kniha, kniha, která nechce být čtena muži. Opak je pravda a název je past. Román, který si zamilovali Haruki Murakami i New York Times, doporučujeme všemi deseti.

Jaké nejlepší sci-fi letos vyšlo? Které české knihy se dostaly do našeho žebříčku a proč nás tak baví Démon ze sídliště? Poslechněte si žebříček nejlepších knih roku 2021 s Michaelou Sladkou a Jonášem Zbořilem. 

autoři: Jonáš Zbořil , Michaela Sladká
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.