Milovaný chlapče. Židovští rodiče poslali syna přežít do Švédska, poslali si přes pět set dopisů

22. červenec 2021
Liberatura

Druhá světová válka se pro mnoho autorů stala spíš výhodnou kulisou, ingrediencí, která přidá každému příběhu pocit závažnosti. Málokdo už o válce píše tak věrohodně a důkladně jako švédská novinářka Elisabeth Asbrink. Její kniha A stromy ve Vídeňském lese stále stojí vyšla ve skvělém nakladatelství Absynt, které se zaměřuje na reportážní romány. Jaké to je, muset se navždy rozloučit s rodiči? A proč kniha vzbudila ve Švédsku pobouření?

„V knize mistrně proplétá několik rovin,” říká na úvod dramaturgyně a milovnice takzvaných Absyntovek Michaela Sladká. „To, jak to vypadalo politicky v Evropě, i třeba v neutrálních zemích – v knize je zajímavě vykresleno, jak se Švédsko stavělo k přílivu uprchlíků. A taky je to naprosto strhující, intimní rodinné drama rodičů, kteří pošlou pryč jediného syna a on se začne bolestně osamostatňovat. Je to navíc čtenářům předkládáno fantastickou formou autentických dopisů.” 

Čtěte také

„Každého, kdo zná osudy dětí Nicolase Wintona, asi napadne – co bychom dělali na místě rodičů? Mají jakous takous naději, že dítě přežije za neznámých okolností s neznámými lidmi, ale je to popření základního pudu ochrany mláďat. A nebo ho strhneš, necháš ho u sebe, čímž mu tu naději sebereš?” uvažuje Michaela.

Jako zatím snad skoro každá Absyntovka, i Stromy jsou skvělé čtení proto, že nabízejí velmi komplexní obraz světa. Druhé světové válce díky dopisům a důkladným rešerším vrací každodenní detaily, a tedy i uvěřitelnost a emoce. Kniha rafinovaně rozplétá osudy židovských rodičů, ale i opuštěného syna, který ve Švédsku nežije, ale spíš pouze přežívá. 

Jak se do příběhu chlapce Otty přimotá firma IKEA? Kdo psal o prchajících Židech, že jsou jako „krysy opouštějící loď?” Poslechněte si Liberaturu o skvělé reportážní knize Elisabeth Asbrink A stromy ve Vídeňském lese stále stojí. 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.