Čínské ženy se nemají líčit ve vlaku a Brňačka maluje na domy modrá srdíčka. To jsou zprávy týdne

22. září 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejlibovější klobásky ze zpravodajského podnosu. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici lidské psyché zaujala zpráva o tom, že schopnost na různých předmětech vidět třeba postav nebo obličejů pravděpodobně ovlivňuje oxytocin. Schopnost rozpoznávání by tak měla být největší u novopečených matek, u kterých je hladina tohoto hormonu vyšší.

Zuzanu jako fanynku feminismu šokovala informace o tom, že čínský státní dopravce žádá prostřednictvím promo videa ženy, aby se nelíčily ve vlaku. Mnoho občanů video kritizovalo a hodnotilo ho jako urážlivé.

Nesměla chybět nějaká ta krimizprávička z Brna: tam řádí žena, která maluje na domy modrá srdíčka. Počínání vandalky natočily kamery. Policisté si tak slibují, že pachatelku identifikuje někdo z veřejnosti.

Je mezi graffiti umělkyní, čínským mansplainingem a rozpoznáváním obličejíků nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.