Co byste ve vztazích před deseti lety dělali jinak? Odpovídala Katarzia i terapeut Honza Vojtko

4. prosinec 2018

Existuje spousta různých návodů, jak si správně vybrat partnera, abyste měli co nejkvalitnější a nejdelší vztah. Zaujaly mě rady, že randění ve třiceti je lepší a zábavnější než ve dvaceti, protože lidé už mají víc zkušeností a poučili se ze svých chyb. Rozhodla jsem se tedy ověřit, jestli je pravda, že kdo víc zažil, víc ví, a ptala jsem se, co by takoví lidé poradili svému o deset let mladšímu já, kdyby ve svých prvních vztazích mohli udělat něco jinak.

Odpovědi se dost různily. Například Josefina Bakošová, designérka, módní návrhářka a hlavně členka kreativního dua Ester a Josefina, které na Facebooku sbírá bizarní párové zprávy, by prý neměnila vůbec nic, protože se svým tehdejším partnerem je doteď. Byla to láska na první pohled a trvá dodnes. Slovenská zpěvačka Katarzia naopak mladým lidem doporučuje, aby si zkrátka víc užívali, nevázali se hned tolik na jednoho člověka a nebáli se vyzkoušet třeba i homosexuální vztahy. Filmař a člen kapely Midi Lidi Petr Marek zase vysvětluje, jak během let odstoupil od tzv. vlastního fašismu. „Uvědomil jsem si, že každý, včetně mě, bude mít a má nějakou nepřekonatelnou vadu,“ říká.

Naše tělo nemůže lhát, říká párový terapeut Honza Vojtko

Honza Vojtko

Jakkoli jsou slova pro komunikaci důležitá, stejně důležitý je neverbální kontext, v němž jsou slova vyslovována, ať už jde o tón hlasu, gesta, výraz ve tváři, či tělesný postoj. Můžeme se naučit v některých situacích ovládat řeč svého těla, dlouhodobě lhát ho ale nenaučíme.

„Já asi nebudu mít žádnou konkrétní radu, ale – a teď to bude znít asi jako klišé – řekla bych si, abych se víc poslouchala. Abych poslouchala, co chci, co cítím, abych byla míň svázaná nějakými stereotypy, ať už jde o představy rodičů, nebo moje vlastní přesvědčení o tom, co by žena nebo muž měli ve vztahu dělat,“ odpověděla Bára Šichanová, autorka a moderátorka pořadu Kvér na Radiu Wave.

Párový terapeut a lektor Honza Vojtko doporučuje naslouchat své intuici a emocím, ale taky upozorňuje, že city musí být vždycky v rovnováze s racionálním myšlením, a jeho hlavní rada zní: „Ověřuj! To, že něco cítíte, neznamená, že to je pravda. Je dobré trochu odstoupit od toho, co se ve mně děje.“ Shrnuje, že spontaneita je skvělá a k mládí patří, ale svět je dnes natolik složitý a krutý, že se od pětadvacetiletého člověka očekává, že se bude chovat naprosto dospěle.

Jakou má Honza Vojtko konkrétní zkušenost, co by si poradila Ester Geislerová nebo co to vlastně znamená osobní fašismus, se dozvíte, když si pustíte celou reportáž Hany Merkové.

autor: Hana Merková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.