Naše tělo nemůže lhát, říká párový terapeut Honza Vojtko

4. prosinec 2017

Jakkoli jsou slova pro komunikaci důležitá, stejně důležitý je neverbální kontext, v němž jsou slova vyslovována, ať už jde o tón hlasu, gesta, výraz ve tváři, či tělesný postoj. Můžeme se naučit v některých situacích ovládat řeč svého těla, dlouhodobě lhát ho ale nenaučíme.

Naše tělo toho na nás může prozradit víc, než bychom chtěli. „Ve své poradně mám dva gauče a páry, které přicházejí, si mohou samy vybrat, jestli si sednou na ten užší, nebo širší. Tím, který zvolí, a tedy jak daleko si od sebe sednou a také jak si sednou, už o sobě něco říkají,“ popisuje svou zkušenost v rozhovoru pro Diagnózu F párový terapeut Honza Vojtko.

Když se někdo zajímá o neverbální komunikaci a řeč těla, mnohdy narazí na jasnou symboliku. Například ruce zkřížené před tělem znamenají, že se něčemu bráníme nebo před něčím uzavíráme. Podle Vojtka však tento překlad nelze brát dogmaticky. „Když chce někdo číst něči řeč těla, musí vědět, co ta které gesta pro toho člověka skutečně znamenají, není to univerzální,“ říká terapeut. Jako další příklad uvádí rozšíření zorniček, ke kterému dochází při lhaní, ale zároveň také, když mluvíme s někým, kdo se nám líbí.

Honza Vojtko v Diagnóze F: Kde ztrácíme sebevědomí?

03737617.jpeg

Sebevědomí nabýváme v průběhu celého života, i když za klíčové se považuje zejména období dětství a dospívání. Stejně tak v průběhu celého života ho můžeme ztrácet. V Diagnóze F s párovým terapeutem Honzou Vojtkem jsme se tentokrát vydali po stopách ztraceného sebevědomí.

Neverbální komunikace, resp. její absence, komplikuje online komunikaci a komunikaci po sociálních sítích. Dvě třetiny toho, co sdělujeme, je neverbální komunikace a ta nám na internetu prostě chybí. „Když chcete, aby vám lidi rozuměli, a nemůžete s nimi mluvit tváří v tvář, tak aspoň zvedněte telefon a zavolejte jim, aby aspoň slyšeli váš hlas, protože ten nese nějaké emoce a díky nim můžeme rozumět, co vlastně říkáte,“ doporučuje Vojtko.

Poslechněte si celý rozhovor o neverbální komunikaci a dozvíte se, jak s ní zacházejí hráči pokeru nebo jak bylo dříve možné oklamat detektor lži…

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.