Co provedly týrané děti?

26. leden 2012

Médii před pár dny proběhl příběh otřesného týrání a znásilnění sotva měsíčního kojence. Chlapci se po děsivém zážitku zastavilo srdce. Jako zázrakem přežil. Po několika týdnech v nemocnici se zotavil a mohl být předán do péče pěstounské rodiny. Jak se takový zážitek podepíše na psychice dítěte v jeho dalším vývoji?

Ve zmiňovaném případě je možné, že si dítě vytvoří funkční vztah k pěstounům a dopady činu nebudou tak zásadní. Na druhou stranu – šrám na duši, pocit ohrožení v tak útlém věku a zřejmě i tělesné následky napadení – ho mohou provázet v různých podobách i do budoucna.

V České republice je ročně týráno asi 40 tisíc dětí. Asi 50 jich na následky týrání umírá. Nejčastěji jde o velmi malé děti. Jejich tyrany jsou častěji otcové než matky. Muži týrají spíše nepřiměřeným bitím a tělesnými tresty, ženy používají častěji psychické týrání, jako např. odpírání lásky, jídla, ponižování, nenávist aj.

O týraných dětech, následcích, které jim týrání přinese, ale i o rodičích tyranech, jsem si povídala s psycholožkou Mgr. Milenou Novákovou, ředitelkou občanského sdružení NEO CZ.

Odkazy:
NEO CZ, o.s.
Dětské krizové centrum
Fond ohrožených dětí

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka