Co s neplodností? Není dobré čekat, až se vesmír spojí a přijde „to“ samo

18. leden 2023

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly Hanku Šafkovou ze spolku Indiánky, který sdružuje ženy potýkající se s neplodností. Téma tedy nebylo úplně k popukání, ale bylo třeba se mu pověnovat.

Zuzanu hned zajímalo, proč se spolek jmenuje Indiánky, což není zcela woke název. Prý je to proto, že tak říkal táta jedné ze zakladatelek.

Hanka potom vykládala o tom, že se dostala do kolonky „snažilka“, ačkoliv spíše předpokládala, že bude v kategorii „stačí kapka a už capká“, tedy že otěhotní, i když by nechtěla, ale opak byl pravdou. A pak začal koloběh vyšetřování, který měl ujasnit, co s ní a jejím partnerem je. Hanka se svěřila, že má imunitní problém, který oplodnění komplikuje, ale nevylučuje. U partnera se kvalita spermií řešila také, ale nic se nenašlo  v minulosti se však příčiny neplodnosti u mužů řešily jen okrajově.

Hanka kromě svého procesu léčby také vykládala o tom, že společnost nechápe, když žena z jakýchkoliv důvodů děti třeba naopak nechce a Ivanka na to konto říkala, že společnost nechápe kdeco. Pak se ještě doptávala na to, co vlastně spolek Indiánek ženám a dívkám nabízí. Jde o osvětu, setkání lidí s podobnými trablemi, ale i psychologickou pomoc a rady, co dělat s tělem i duší.

Nebyly by to Buchty, kdyby se nezabývaly také úplně jinými tématy – čeho se chytat, když potkáš kominíka, na co se rozhodně neptat na třídním srazu, co jsou kouřové signály a tím, jak někdo Zuzce ukradl doménu.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že nechat se zbouchnout není taková samozřejmost, jak by se možná někdy zdálo.

Spustit audio

Související