Co s opilým námořníkem? Internet zaplavily rybářské halekačky z TikToku

18. leden 2021
Fenomem

Nudíte se doma v karanténě? Chybí vám společný zážitek s druhými lidmi? Co si s nimi takhle zazpívat na TikToku? A rovnou nějakou píseň pořádně od podlahy! Přesně to nabízí aktuální tiktoková výzva, v níž spolu lidé přes internet zpívají námořnické písně. Jedna z nich se už dostala i do hitparád.

TikTok už v posledních letech vytvořil všechny možné i nemožné trendy, ten aktuální patří mezi bizarnější. S přelomem roku z TikToku přišla – možná by bylo lepší říct připlula – virální vlna společného zpívání námořnických písní. Na síti je najdete pod anglickým hashtagem #seashanty.

Postup je jednoduchý – jeden člověk nazpívá svůj hlas a do něj další postupně dozpívávají ten svůj, až vzniknou působivé vokální harmonie, které ale pořád zní, jako kdyby je zpívali námořníci v krčmě. A TikTok se tohoto trendu nemůže nabažit.

Aktuální horečku námořnických odrhovaček odstartoval na konci prosince skotský folkový zpěvák a pošťák Nathan Evans, který na TikTok nahrál vlastní provedení písně Wellerman, starého popěvku novozélandských lovců velryb z devatenáctého století.

Píseň nicméně vychází z verze skotské skupiny The Longest Johns, kvarteto ji vloni zpívalo na YouTube při letsplayi počítačové hry Sea of Thieves, která je jak jinak než o pirátech. Odtud se píseň šířila po internetu, až se dostala ke skotskému pošťákovi, který na TikToku baví lidi a capella coververzemi lidovek i popových šlágrů.

Wellerman během dvou týdnů nasbíral čtyři miliony zhlédnutí a odstartoval doslova epidemii vícehlasých harmonií, kterou už na začátku ledna rozhodně nejde ignorovat. Lidé přes TikTok harmonizují do námořnických klasik, jako jsou třeba ty, které v češtině známe pod názvem Co uděláme s tím opilým námořníkem? nebo Tuhle rundu platím já. Do některých verzí se už přidávají i další hudební nástroje, jako jsou housle, a samozřejmě už vznikají i trapové remixy.

Popularita námořnických halekaček už dokonce vystřelila zmíněnou skladbu Wellerman od The Longest Johns do první čtyřicítky nejpopulárnějších písní na iTunes i Spotify. Vypadá to, že v prvních týdnech nového roku není lepší způsob, jak se zbavit všeobecné úzkosti z nekonečného lockdownu a politických bouří, než společný zpěv starých písní o rumu, bouřkách a holkách, které čekají v přístavech. Tak co, taky už se běžíte na TikTok do nějaké té harmonie přidat?

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, které písně si zpívají uživatelé TikToku, když se nudí v karanténě a potřebují mít pocit, že dělají něco spolu. Kde se vzala mánie #seashanty a co s tím má společného počítačová hra Sea of Thieves a skotský pošťák? A co vlastně uděláme v roce 2021 s opilým námořníkem?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka