Colours of Ostrava - barevných 10 let

9. prosinec 2011

Na domácí scéně můžete jmenovat bezpočet letních festivalů, ale pouze zlomek z nich stojí za hlasité vyslovení. Nekorunovaným králem je Colours of Ostrava, který letos slaví 10. výročí.

14. - 17. července zaplaví centrum Ostravy opět tisíce návštěvníků festivalu Colours of Ostrava. První oznámení line-upu v zimě slibovalo celkem „ověřenou zábavu“, ale postupné další odhalování začalo tuto událost posouvat na špičku domácí festivalové sezóny. Březnová tisková konference přinesla jména, která začala přesvědčovat i odpůrce všech festivalů, zda by Colours nestály za výjimku.

Na pomyslné první místo si každý z nás dosadí někoho jiného. Takové Grindeman, Swans, Mono, The Horrors a balkánské dechovky není potřeba zválšť představovat. Protáhlé vytí vousatých Grinderman, hluková destrukce Swans, slzy na strunách kytar japonských Mono zná většina posluchačů Radia Wave z vysílání anebo předchozích návštěv. Rád bych ale upozornil na interprety, kteří nejsou tak často zmiňováni a přitom si zaslouží vaši pozornost.

Písničkářka Joan As Police Woman letos vydala album The Deep Field na které si kritika spíše stěžuje. Než tomu začnete věřit, zkuste se zaposlouchat. Joan Wasser vždycky zpívala o svých pocitech, a ty jsou tentokrát spíše radostnějšího charakteru, a tak album dostalo lehce soulový šmrc. Ideální kombinace k poslechu na letním festivalu.
Scott McCloud si nás nejdříve oťukal úspornými verzemi skladeb svojí domácí skupiny Paramout Styles, poté ještě přihodil EP demoverzí a nevydaných skladeb u časopisu Full Moon a konečně na Colours of Ostrava přijede představit poslední album Heaven's Alright, na kterém nezapomněl ani na pražské slečny.
Z domácích kapel si rozhodně zaslouží pozornost ústečtí Houpací koně. V jejich písních najdete poetiku průmyslového města v pohraničí a právě v Ostravě by nic z toho nemělo znít neznámě. Poslední album Hotel Palace si můžete zadarmo stáhnout na jejich stránkách.

02144561.jpeg


Podobným způsobem by se dalo vybírat z dalších jmen, která vystoupí. To už ale nechám na vás a vaší mometální náladě. Do vašeho výběru by se měla dostat i New York City stage, která po loňském úspěchu zůstává jako pevný bod v programu. Letos přivítá takové hvězdy, jako je trumpetista Jon Hasell, Kyp Malone (člen kapely TV on the Radio), sedmdesátiletý vibrafonista a zpěvák Roy Ayers, basák Lou Reeda Fernando Saunders nebo třeba kluboví Tortured Soul.

Colours of Ostrava není jen hudba a letošní divadelní část nabídne hned několik domácích hvězd. Pomyslným vrcholem bude vystoupení legendárního souboru Sklep (letos slaví 40 let existence) s jejich starou inscenací Mlýny. Dvojice SKUTR přiveze představení Joke Killers a Jaroslav Dušek provede tradiční Vizitu.

01023451.jpeg

Colours of Ostrava každý rok přichází se spoustou úprav a změn, letos usnadní projekt Colours bez bariér pohyb handicapovaným návštěvníkům. Posílení by se měla dočkat i lávka spojující obě části festivalu, chybět nebude dětský koutek, kojící stan a bankomaty pro návštěvníky přímo v areálu. Třeba zbyde čas a energie i na vylepšení cateringové nabídky. Naštěstí je festival uprostřed města, a tak nejeden mlsný jazyk může v přestávkách zamířit do okolních restaurací. Třeba se v jedné z nich budeme prát o poslední volné místo.

Podrobný program, mapu festivalu a další užitečné informace najdete na stránkách www.colours.cz.

autor: Dlouhán
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.