Coppola do trojky. Megalopolis je inzerát na město, ve kterém nechcete bydlet

18. říjen 2024

Stoupenci utopického urbanismu a bytového sound designu Čelisti aktivovali tajnou látku megalo(do)n a ponořili se do dešifrování tajemné konspirace: Je lepší vypít na ex trojku Coppoly za 120 milionů, nebo zatlouct Hřebejka do veřejnoprávní rakve? Odpovědi vás ohromí. Sdílejte je, než je smažou!

Dobrák Francis Ford Coppola už dlouhé dekády touží po realizaci svého vysněného projektu, utopicko-dystopické sci-fi o dalším pádu futuristického impéria, které se ubavilo k smrti. Jak praví starověká etruská moudrost: dejte pozor na to, co si přejete. Francis prodal kravku, vinici a svou soudnost a výměnou za ně nabízí publiku film, který známý brutalista Tonda glosuje slovy: „Je to jako přijít na návštěvu do bytu ke staršímu pánovi, kde to podivně smrdí.“

Klasik nového Hollywoodu usilovně vyvařuje prošlé post-hippie ponožky, doslovnou veteš o pádu Říše římské a vizuálně zflikované sci-fi, které umí probudit alespoň perverzní zaujetí, když už ne touhu zlepšit svět (jak to tvůrce se skromností sobě vlastní zamýšlel).

Ani tohle málo dobrého se nedá říct o prapodivné nové řachandě Jana Hřebejka Výjimečný stav, ve kterém si společně se scenáristou České sody Milanem Tesařem vyřizuje matador české komedie účty s dezinformacemi a trochu záhadně i s institucí, z níž Čelisti vysílají.

Tomáš, který o filmu mluvil po telefonu ze své fiktivní kuchyně, se nestačil divit nad tím, jak zmatenou a stupidní zprávu o současných médiích tahle vykutálená legrácka, v níž Ondřej Vetchý marně předstírá zasloužilého válečného reportéra, poskytuje. Telefonát byl ukončen poté, co se v druhém plánu začaly ozývat výkřiky, nejspíš v hovorové bhútánštině. Snad je náš pivní reportér v pořádku a neušlapala ho kráva!

Položí vás film Tatami na lopatky, nebo vás jen zatahá za kimono? Zůstanou po filmu Megalopolis alespoň mega memy? Je lepší mít dva Úsměvy, nebo dvě Díry? Zlomí se dřív světlo, nebo zvuk? V jak výjimečném stavu jsou režijní schopnosti Jana Hřebejka? A u kterého amerického jezera zjistíte, že váš otec je ve skutečnosti váš syn? Čelisti, jediná rodina, v níž nikdo neví, čí je!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.