Country hrají v oblecích s nášivkami. „Outfit jsme řešili víc než muziku,“ vtipkují Frankie & The Deadbeats

25. duben 2023

Městští kovbojové Frankie & The Deadbeats připravují k vydání druhou desku, ze které odehráli v proskleném studiu Radia Wave exkluzivně tři nové písně. Jejich svébytná podoba klasického country společně s velkými klobouky a obleky plnými originálních nášivek přemístila studio lusknutím prstu kamsi na americký venkov. „Ty nášivky jsou dost freestyle. Vedli jsme kolem nich snad víc diskuzí než kolem muziky,“ komentuje se smíchem outfit kapely frontman Frankie Knuth.

Dva roky od dlouhohrající prvotiny The Shining mají Frankie & The Deadbeats už v podstatě nahranou následovnici, která vyjde na podzim opět u labelu Pushteek Records. „Teď akorát ladíme mixy. Deska se bude jmenovat The Possibility That Love Is Not Enough a v porovnání s debutem bude samozřejmě lepší,“ glosuje se smíchem Frankie Knuth. „Když jsme psali písně na první desku, ještě jsme moc nevěděli, do čeho jdeme. Od té doby už jsme si to osahali a výsledek je dotaženější,“ dodává už vážněji frontman kapely.

Pravý americký nádech do zvuku kapely přidává Miller Harrison, který pochází z Nashvillu v Tennessee. Coby hráč na pedal steel kytaru hostoval už na první desce, ale následně se stal stálým členem a jak Frank zmiňuje, má i funkci „korektora“ jeho textů. „Kapela mi do nich nezasahuje, ani nevím, jestli je vůbec čtou,“ směje se.

Co říká Miller Harrison na české country z dob komunismu? Zazněly už písně Frankie & The Deadbeats v USA? A jakou historii mají speciální obleky s nášivkami, ve kterých kapela vystupuje? Poslechněte si celý rozhovor i čtveřici písní On the Road Again Again, To Broken Hearts I Belong, On the Other Side a Cowboys and Dreamers!

Frankie & The Deadbeats

Hudební tip

„Za mě Jaime Wyatt, což je taková country písničkářka, je to ale nová věc. Její deska Neon Cross, ta mi přijde úplně super,“ říká frontman Frankie a doporučuje album v Nashvillu usazené hudebnice z května roku 2020. Jako další tip zmiňuje „špinavé country/blues“ od jeho oblíbence Justina Townes Earlea, jehož písničku Ain't Waitin' s kapelou coverují.

Bubeník Martin Slezák doporučuje z jiného než z country soudku: „Já bych řekl, že v poslední době hodně poslouchám black midi. A hodně se mi líbí nahrávka Cavalcade,“ říká. „Z písničky Slow cítim Mars Volta vibes, takže se mi to moc líbí, byl jsem na nich teď naživo, když hráli v MeetFactory naposledy a byl to strašnej nářez.“

Kdo stihl před svou předčasnou smrtí nahrát spoustu skvělé hudby? Poslechněte si celý hudební tip.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.