Country nostalgie v kulisách noční Prahy. Do Špíny dorazilo duo Gondor Flames

5. duben 2019

„Nejdřív jsme jenom vysedávali doma s pivem a koukali na rapový videa a říkali, že přece máme tu kapelu a budeme rapovat!“ popisují kluci, tvořící duo Gondor Flames, počátky své tvorby. Dlouho to totiž vypadalo, že to zůstane pouze u koukání na videa, dokud mladší brácha Martina, který má na svědomí i všechny beaty, nenahrál na adresu dvojice diss song.

František aka Fakanovski a Martin řečený Kurt se tak museli bránit a jejich první track byl na světě. Do Špíny se však další z plejády podzemních raperů vydali především proto, aby představili jejich první EP Nofearvesmír.

Název přejatý od Pána prstenů byl spíše dílem náhody po jednom z koncertů kapely Mutanti Hledaj Východisko. V textech, které František s Martinem píšou, se to však narážkami na knížky, pražské reálie, aktivismus i country hudebníky jen hemží. Právě country je pro ně jedním z největších zdrojů inspirace, snaží se totiž vytvářet atmosférické obrazy míst či situací. Nofearvesmír vznikalo přes oceán, když František odcestoval do USA, šest tracků spojuje koncept šesti map z kultovní základkové hry Bulánci. Oba kluci se však shodli, že tím hlavním pojícím prvkem je nostalgie, vzpomínky na místa a věci, které se možná ani nemohly stát.

Nostalgie GFL se ovšem snaží vyhnout přehnanému patosu, stejně tak nechtějí být řazeni mezi rapovou satiru nebo angažovaný rap. Jasně vyjádřený názor v jejich textech ovšem nechybí. Kluci se kromě rapování, a v případě Martina dělání beatů, věnují aktivismu nebo spolupořádání rave parties. Z rozhovoru nám však nejvíce vyplynulo, že hlavním plánem GFL do budoucna bude turné po nádražkách. Protože i ty k nostalgii patří.

Co má podle GFL společného rap a country? Kam patří uhlí a kam víno? Je možné se ztratit v temných karlovarských hvozdech? A patří rapeři do knihovny? Poslechněte si celou Špínu s Gondor Flames!

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.