Crossings

31. prosinec 2013

Projekt Crossings vzniká ve spolupráci neziskové organizace Člověk v tísni a Českého rozhlasu Radia Wave. Jeho cílem je snaha ukázat mladým lidem život cizinců v České republice a rozbourat stereotypy, které jednotlivé komunity provázejí. V očích většinové české společnosti jsou Vietnamci žijící u nás hlavně trhovci, Ukrajinci gauneři a třeba muslimové potenciální sebevražední atentátníci.

Formou rozhovorů bude mít každý možnost osobního rozhlasového setkání s těmi, jenž dorazili do České republiky a chtějí u nás a s námi žít. Jednotlivé osudy tak ukážou absurdnost a zbytečnost některých xenofobních a extremistických postojů vůči lidem, kteří jsou prostě jenom jiní. Neznají chatařskou a chalupářskou mánii, neholdují pivu a nevznášejí se každou neděli nad omaštěným knedlem-vepřem-zelem. Tenhle stereotyp, který můžeme mít v očích cizinců třeba "my Češi", určitě rozlítí každého, kdo chalupu nemá, pivní kultura je mu cizí a žije zdravě. Každopádně je to celkem názorný způsob, jak ukázat omezenost myšlení v rámci neopodstatněných předsudků.
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Markétou Kadlecovou z organizace Člověk v tísni a Zuzanou "Zrzkou" Rejchovou, autorkou reportáží

Projekt Crossings, to je seriál 16 rozhlasových reportáží, které budou odvysílány na Radiu Wave v pravidelné rubrice publicistického pořadu Rentgen - každou středu od 21. hodin. Část reportáží bude použita na výukový CD-ROM pro střední školy, který má seznamovat středoškoláky s neonacismem v České republice. Kromě propagace projektu v éteru Radia Wave bude v rámci doprovodného programu uspořádána výstava fotografií a veškeré informace a materiály pak budou na jednom z internetových komunitních serverů (My Space, Facebook).

Seriál začne úvodní reportáží o neonacistických hnutích a krajní pravici u nás a to 8. října. Následovat bude 15. října rozhovor s paní Raisou Edilbiera, azylantkou z Čečenska, které se letos podařilo získat s celou rodinou české občanství. 22. října přijde na řadu pan Jehad Hamaresh z Jordánska, který v České republice žije už dvacet let a se svojí českou partnerkou vychovává v klidu a pohodě ve jménu islámu tři děti. Tatjana Pergler, která pochází z Kazachstánu u nás žije deset let a je ředitelkou Prvního slovanského gymnázia, které se snaží pomáhat v integraci dětem, které přijíždějí do Čech. Rozhovor s ní vás čeká 29. října.

autor: Susana
Spustit audio