Crossings: Jaké to je vyrůstat v zahraničí

29. únor 2012

Povídali jsme si s Agi Jargalsaikhan, která v Česku žije od svých tří let a nyní pomalu poznává své mongolské kořeny, Ondřejem Calábkem, který jako syn českých diplomatů vyrůstal postupně ve Velké Británii, Kanadě a na Filipínách, a s Alinou Akhmetshinou, která v Praze vede školku pro české i původem cizí děti.

V profilu vám představíme příběh z vietnamské komunity, protože právě mladí Vietnamci zažili ve většině případů, jaké to je prožít dětství a dospívání v cizí zemi. Každý příběh je jiný, každá rodina má odlišné zkušenosti, ale jedna věc je spojuje. Vietnamští rodiče přivezli do České republiky své děti, aby jim zabezpečili lepší život a hlavně co nejlepší vzdělání. Stejně tomu bylo i u Davida.

Pravidelná reportáž rozhlasových křižovatek je tentokrát z takzvané Modré školy. To je zařízení, které má za úkol začleňovat do české společnosti nezletilé cizince, kteří se ocitli v Česku bez rodičů nebo jiného doprovodu. Zařízení jim poskytuje nejen ubytování, ale i vzdělání, včetně výuky českého jazyka. S mikrofonem se za jeho spolupracovníky i za klienty vydala na studentský internát v pražských Hájích Pavla Redlová.

autor: Susana
Spustit audio