Ctihodný občan snaživě předstírá anarchii

19. listopad 2009

Režisér F. Gary Gray zálibu v kriminálním prostředí nezapře, i jeho aktuální film Ctihodný občan nás zavede za zdi vězení v atraktivním příběhu dvojí pomsty. Jak tvůrci naložili s ožehavým tématem vzpoury proti nefungujícímu právnímu systému, hodnotí Vít Schmarc.

Film Ctihodný občan svádí dohromady dva velmi atraktivní motivy - revoltu vůči nefungujícímu právnímu systému a pomstu za zločin spáchaný na rodině. Clyde Shelton žil život spokojeného manžela a otce, když tu jednoho večera ztratil své blízké při domovní loupeži. Při následném soudním procesu ztratil i důvěru v systém, který ho má ochraňovat, když jeden z vrahů lacino vyvázl se směšným trestem. Deset let poté viníci zločinu umírají za brutálních okolností a výhružné události začínají obkličovat všechny aktéry zpackaného případu. Viník je jasný - Clyde Shelton. Má to však jeden háček: lidé umírají i poté, co zhrzený otec pyká za své hříchy na samotce.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Ctihodný občan proti sobě staví oběť systému a jeho ztělesnění - ambiciózního právníka Nicka Rice, který vyznává mantru vysokého procenta vyhraných případů. Pro ni je ochoten obětovat i vyšší princip. A právě k tomu mu svérázný a brutální komentář poskytuje Clyde Shelton. Snímek Ctihodný občan je tak tvořen líbivým sledem promyšlených útoků, kterým se strana práva snaží za každou cenu zamezit. Její zlé svědomí z temnoty vězení vše vyprovází kousavými komentáři o nutnosti ztrestat nefungující právní systém.

01040090.jpeg

Kdyby Grayův film pokorně dodržoval rámec akčního thrilleru, nebylo by mu takřka co vytknout. Zrežírovaný je více než solidně, ve vysokých obrátkách a přitom bez přehnané efektnosti. Dvě herecké osobnosti - maskulinně nasupený Gerard Butler a úlisný Jamie Foxx - odvádějí standardní práci, která je pro daný žánr více než dostačující. Navíc film má obstojné napětí i zajímavé zvraty. Bohužel však disponuje velmi vratkou a nekonzistentní myšlenkovou základnou, která v celkovém součtu povážlivě třese celou stavbou.

Tvůrci přicházejí s provokativní tezí o korupci a zkaženosti, která si žádá trestu. Clyde Shelton ztělesňuje sympatického anarchistu, na jehož stranu se divák snadno a rád postaví. Bohužel když má Ctihodný občan nabídnout soudržnou myšlenku, utíká k trapně prostým klišé a nelogičnostem, které podrývají vážně se tvářící stylizaci. Závěrečné moudro je natolik chatrné, že se člověku nechtěně vybaví nažehlený a vymydlený punkáč, který nad kelímkem Coca-Coly blouzní o zničení zkažené společnosti. S radikálností myšlenek si prostě Ctihodný občan neví rady, a tak pro jistotu zahrává míč do autu a snaží se uspokojit všechny.

01040091.jpeg

Bylo by ale nefér žádat od hollywoodského produktu skutečnou revoltu. Na tu si Grayův snímek jen okatě a snaživě hraje. Jakmile ale odpadne maska, stojí před námi v podstatě řadový thriller, který si silnými slovy a brutalitou snaží zkrášlit prostoduché nitro. Je to škoda, protože mu to zbytečně ubírá na zábavnosti.

01040092.jpeg

Hodnocení: 60%

autor: Vít Schmarc
Spustit audio