Cult of Chucky: Roztomilá panenka se už posedmé vydává vraždit

15. listopad 2017

Zrzavá, pihovatá panenka jménem Chucky by vypadala jako dobrý tip na patřičně kýčovitý vánoční dárek – kdyby nebyla posedlá duchem vraždícího maniaka a amatérského okultisty Charlese Lee Raye. Ten si jejím prostřednictvím už téměř třicet let ze záhrobí zvyšuje své zabijácké skóre. A letos si díky týmu režiséra Dona Manciniho přišel k pár patřičně vychutnaným novým zářezům.

Jedno z nejroztomilejších hororových monster úřaduje na plátnech kin, nebo spíš v regálech videopůjčoven a nabídkách VOD služeb, už od roku 1988. Představilo se ve vyvražďovačce Toma Hollanda Dětská hra, ze které se postupně klubala celkem úctyhodná série. Letos máme možnost vidět sedmé pokračování, nazvané Cult of Chucky.

Z Chuckyho je dnes opravdu kultovní postava – jeho filmy nepatří mezi nejočekávanější horory roku, ale spíš si vychovaly věrné publikum, které předem počítá s oddychovou béčkovou zábavou, jež se nebere moc vážně a neměli by ji tak brát ani její diváci.

Ze seriálu se navíc stává bezmála sektářský, až rodinný podnik. Na posledních několika dílech totiž pracuje stále stejný štáb. Režisér Don Mancini, který natočil poslední tři díly, si u fanoušků nejprve pošramotil pověst svým debutem Chuckyho sémě. Film navazoval na vynikající čtvrtou epizodu s názvem Chuckyho nevěsta, která přitlačila na drsném humoru a definitivně překlopila celou ságu do polohy „splatsticku“ – krvavé grotesky. V Chuckyho semeni se ale komedie zadrhávala do křečovité trapnosti, díky níž bývá tento díl svorně považovaný za vůbec nejhorší z celé série.

Mancini je ale zároveň scenáristou úplně všech dílů Chuckyho série. Navíc si napravil reputaci šestým dílem s názvem Chuckyho kletba. V tom hodně ubral na šarádové komedii a vystavěl celý film jako klasické osmdesátkové nebo devadesátkové béčko. Děj se odehrává v jediném domě, vystupuje v něm jen pár postav a je to v zásadě schematický příběh vkusně okořeněný krvavými mordy a nenucenou morbidní ironií.

Novinka Cult of Chucky v lecčems na Kletbu navazuje. Děj se odehrává v blázinci, samozřejmě plném šílených pacientů a ještě šílenějších doktorů. V první polovině diváci dostávají vratký přelet nad hodně vyšinutým kukaččím hnízdem a ve druhé solidní přehlídku nadsazené brutality a černohumorných komentářů. Je to díl, který neurazí, ale ani příliš nepřekvapí.

Chuckyho opět mluví béčková herecká ikona Brad Dourif, který je s Mancinim druhou stálicí formující sérii už od prvního dílu. Podruhé se v sérii ale objevuje i jeho dcera, herečka Fiona Dourif, již mohou seriáloví nakoukávači znát i z upírského cyklu True Blood.

Jak se jí podařilo proměnit v plnohodnotnou scream queen a na jaké speciální efekty se můžeme těšit v Cult of Chucky? Poslechněte si celý tip na příjemnou nedělní domácí krvavou lázeň v posledním díle Ektoplasmy!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka