Cyklocestovatelská rodina Berkových: Tisíce kilometrů nás stmelují víc než cokoli jiného

28. leden 2020

Čtyřčlenná rodina s dvěma malými syny cestuje po Evropě na kole. Letos se „Berkovi na kolech“ vydali přes Itálii a Španělsko na Britské ostrovy a za 6 měsíců ujeli 13.000 km.

„Začínali jsme postupně,“ říká otec Olda Berka. „Jeli jsme nejdřív na víkend, když bylo mladšímu synovi 7 měsíců. Pak jsme přidali týden, přidali jsme spaní pod stanem a nakonec jsme se rozhodli na dva týdny vyrazit na Labskou cyklostezku. Bylo to tak úžasné, že nás to nakoplo k tomu, co děláme teď.“

13.000 kilometrů a domů nejpozději, co to šlo

Na poslední expedici se letos Berkovi na kolech, jak si říkají na sociálních sítích, vydali – přes Itálii, Španělsko a Francii – na Britské ostrovy a domů přes Německo. Za 213 dní šlapali 995 hodin čistého času jízdy, ujeli bezmála 13.000 km a jejich denní průměr najetých kilometrů přesahoval 60 km. Rodina na cestě zažila málem všechna roční období, protože při březnovém odjezdu z Česka přes Alpy byl ještě sníh. Letní počasí si naplánovali na Britské ostrovy, do Skotska a Irska, a na cestě domů si ještě přidávali kilometry a kličkovali po Česku a Slovensku. „Objeli jsme kamarády v Česku a domů jsme dojeli nejpozději, co to šlo,“ usmívá se.

„Já jsem taková ustrašená mamka,“ charakterizuje se s úsměvem Veronika Berková. „Olda všechno plánuje a já se víc nervuju.“ Oba se shodují na tom, že sedření na konci dne jsou vždy nejvíc oni, tedy dospělí. „Nových vjemů je tolik, že kluci večer například v kempu nechtějí spát a jezdí ještě sami na kole.“

Čtěte také

Za celou cykloexpedici se sice vyhýbali kempování na divoko, ale nocovali jen několikrát v placeném ubytování pod střechou. Hodně totiž využívali cyklistickou komunitu Warmshowers a navštívili řadu krajanů. „Potkali jsme spoustu skvělých lidí a máme nové přátele,“ tvrdí Olda Berka. Celý půlrok na cestě rodinu stál i díky tomu kolem 250.000 korun. „Nevyskakujeme si,“ dodává k tomu Olda.

Co dál?

Oba rodiče teď přemýšlí, jak další dlouhé cesty skloubit s nadcházející školní docházkou, protože cítí, že intenzivně strávený čas 24 hodin denně společně na cykloexpedici je pro ně nenahraditelný. „Vize, že by teď 10 let nic takového nebylo možné, nám připadá hrozná,“ přiznávají s tím, že třítýdenní dovolená po 6měsíční cestě působí titěrně.

Poslechněte si vyprávění manželů Berkových o jejich zkušenostech z rodinných cyklocest. Nabízíme vám kompletní záznam rozhovoru z pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.