Czech Grand Design: Sladké pocty českému designu

18. březen 2013

7. ročník Czech Grand Design ukázal, že slavnostní udílení cen může být odlehčené i důstojné zároveň. To je v českých podmínkách jednoznačně příjemné překvapení. Surreálná scénografie dobře navazovala na hravý design ocenění v podobě cukrové vaty. Loňští Grand Designéři Daniel Pošta a Zdeněk Vacek navrhli stříbrné pozlacené a poplatinované jehlice, na které cukrář přímo na pódiu navíjel růžovou vatu.

Další sladkost byla spojená s projevy předávajících a oceněných, mikrofon vycházel z obřího indiánka s čokoládovou polevou. Ceny laureátům předali mimo jiné architekti Josef Pleskot a Eva Jiřičná, kardiochirurg Jan Pirk nebo umělec František Skála. Stage design od Maxima Velčovského byl efektním rámcem barevného programu večera, který režíroval Thomas Zielinski. Dobře využil možnosti, které nabízí technické zázemí Stavovského divadla.

Úvodní taneční choreografii Jany Burkiewiczové a krátkou módní přehlídku finalistů kategorie Módní designér roku rozvinula kruhová točna na jevišti, moderátor plul při uvádění jedné z kategorií na měsíci a na podiu se objevilo operní duo, které v kostýmech myslivce a červené karkulky zapělo o šoulačce. Večerem provázel Roman Zach, který se představil hned v několika modelech dlouhých pánských sukní. Jakkoliv to zní bláznivě, všechno do sebe příjemně zapadalo po estetické i obsahové stránce.

Titul Grand designér roku získali Lenka Koldová a Dan Yeffet, kteří vyhráli i v kategorii Designér roku. Oceněni byli za kolekci svítidel Shadows pro firmu Brokis, lavičky Urban Islands (mmcité), zrcadla Iconic Mirror a Private Mirror (La Chance) a za lampu Versa (Křehký). Lenka Koldová je už Objevem roku 2009 a na titul Designér roku byla nominovaná potřetí. Při poděkování řekla, že teď už jdou s Danem Yeffetem každý svou cestou a že se těší na sólovou designérskou kariéru. Do Síně slávy českého designu byl uveden designér, typograf a pedagog Zdeněk Ziegler, který ocenění glosoval s nadhledem a sebeironií: „Podstatné je, abyste se dožili 80ti let.“

02849643.jpeg

Módním designérem roku se stala Hana Zárubová s kolekcí Panto.No, po několika nominacích z předchozích let si tak připsala i druhé vítězství v této kategorii. Šperkem roku se staly barevné 3D tisky značky Blueberries, kterou tvoří šperkařka Markéta Richterová a designér Zbyněk Krulich. Kolektiv Okolo si odnesl cenu za grafický design a fotografkou roku se stala Bet Orten, mimo jiné za svůj fashion aktivismus na záchranu lázní Kyselka. Firmě Ton vynesla nová prodejna na Karlově náměstí titul Obchod roku. Výrobcem roku se stala firma mmcité za městský mobiliář. Daniel Gonzalez dostal za litinové nádobí Jumbo cenu Objev roku. Předávání cen CGD přenášela Česká televize, záznam tak bude brzy k vidění na jejím webu.

Spustit audio