Dagmar Křížková v Kvéru: Na počátku Logosu byl inzerát

28. květen 2014

Nedávno získala cenu bePROUD za celoživotní dílo. Především v souvislosti se založením ekumenického společenství věřících gayů a leseb Logos. V posledním Kvéru jsme si povídali s lékařkou Dagmar Křížkovou.

„Udělením této ceny jsem byla mile překvapena a dojata. Velice mě potěšilo, že jsem ji dostala s již zesnulým panem farářem Štorkem, který byl velmi významným člověkem při zakládání Logosu. Sama za sebe jsem to přijímala s dojetím a jako projev empatie i vzhledem k situaci v naší rodině, kdy si můj synovec Filip vzal ve 14 letech život, protože neusnesl svoji sexuální orientaci v souvislosti s tím, jak je přijímána společností,“ otevřela emotivně rozhovor Dagmar Křížková odpovědí na otázku, co pro ni osobně cena bePROUD znamená.

Dagmar byla sedm let předsedkyní Logosu, dnes už členkou této organizace není. Jak říká, doufala, že smysl Logosu bude díky otevřenější společnosti stále menší, až nakonec toto společenství bude moci zaniknout, protože splní své úkoly. Logos je ale i dnes stále potřebnou organizací.

Čtěte také

„Pohnutka k založení Logosu jde daleko do mé osobní historie. V situaci, kdy jsem si na začátku vysokoškolského studia a tehdy jako členka řeholní komunity uvědomila svoji menšinovou sexuální orientaci. Najednou jsem si kladla otázky, jestli jsem dobře na tom místě, kde jsem. Zarazilo mě, že jsem se nikdy nesetkala s tím, že by se v církvi mluvilo o homosexualitě, o poslání, které mají lidé s menšinovou sexuální orientací v církvi. Vydedukovala jsem, že asi nejsem jediným homosexuálním člověkem v církvi. A co je vlastně s těmi ostatními lidmi, jak se jim žije, jestli jim někdo pomáhá…? Podařilo se mi podat inzerát do Katolického týdeníku, že hledám lidi, kteří by byli ochotni se angažovat v pastoraci homosexuálních osob a že sama tuto pomoc nabízím. Tehdy jsem kupodivu našla podporu u své řeholní představené, našla jsem tehdy i kněze, kteří byli ochotni se v tomto angažovat,“ líčí pozvolný zrod Logosu Dagmar.

Jak prožívala svůj coming out? Jak se dívá na proměny postoje církve k homosexualitě a čemu se věnuje v současné době? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.