„Jako malá jsem musela nosit zbraň, teď bojuji za změnu hudbou,“ říká hudebnice Gaby Baca z Nikaraguy

13. březen 2019

„Chtěli jsme klidný občanský protest. Vyšli jsme do ulic a nebyli jsme ozbrojeni. Ale naopak proti nám zasáhla vláda a policisté, tyhle složky ozbrojeny byly. Ta akce byla velmi násilná, na 300 lidí nezemřelo, oni byli zavražděni,“ líčí masové protesty probíhající od loňského dubna v Nikaragui hudebnice a hrdá feministka Gaby Baca, která zavítala na festival Jeden svět.

Lidé původně demonstrovali proti reformě sociálního systému z pera vlády prezidenta Daniela Ortegy a taky požáru v indiánské rezervaci. Násilný zásah proti nim jen přiživil další protesty a média referovala o situaci na pokraji katastrofy. Úřady svalovaly vinu na zločinecké gangy, podle řady svědectví ale do demonstrantů ostrou municí střílela policie a polovojenské jednotky.

„Víc jak 600 uvězněných demonstrantů bylo nedávno propuštěno, ale s tím nařknutím nemůžou nic dělat. Navíc máme zprávy, že během věznění jsou tito lidé mláceni a napadáni,“ doplňuje Baca, která sama před osmi měsíci ze strachu o život odešla do sousední Kostariky. Tam žije i farmářka Francisca Ramírez, aktivistka oceněná v rámci festivalu Jeden svět cenou Homo Homini.

Logo

O autoritářství někdejšího guerillového vůdce Daniela Ortegy, který stanul v čele země v roce 2007, se mluví v souvislosti s omezováním hlasu opozice, médií i neziskových organizací. Baca se zapáleně angažuje hlavně ve věci ženských práv: „Jako ženy nemůžeme rozhodovat o svém těle. V Nikaragui nemáme povolený potrat ani v případě těhotenství, které ohrožuje život matky,“ kritizuje současný stav a vládu známého odpůrce potratů.

„Daniel Ortega je násilník. Existují zprávy, že prezident zneužil svoji nevlastní dceru, tehdy jí bylo 11 let,“ dodává muzikantka. „Svou hudbou se snažím prosazovat hlavně solidaritu. Vsázím na změnu, ta pomůže něčeho dosáhnout. Jako malá ve čtrnácti jsem musela nosit zbraň, abych bránila svou zemi. To se mi nelíbilo, už jsem nechtěla nosit nástroj, který může způsobit smrt, proto jsem zvolila hudbu.“

Bára Šichanová a Gaby Baca

„Jsem první hudebnice v Nikaragui, která je feministka, ale i lesba. Tohle vyvolává v různých kruzích averzi, ale i přesto se mi do nich podařilo dostat. Moje hudba otvírá dveře. Třeba při dubnových protestech jsme my feministky šly po boku zástupců katolické církve,“ dodává Baca, která platí za jednu z nejznámějších muzikantek latinskoamerického světa. „Předpokládám, že mimo Nikaraguu je asi 25 000 lidí, kteří museli odejít. Odešla jsem s kolegyní během turné. Věděly jsme, že jsme na různých seznamech umělců, kteří jsou zakázáni. Momentálně se nemůžu vrátit domů, je to pro mě velmi náročné. Zrovna nedávno jsem se dozvěděla, že jedna spolupracovnice zmizela a další je ve vězení,“ popisuje se slzami v očích Gaby Baca.

Které skupiny lidí stojí za prezidentem Ortegou a kdo naopak tvoří opozici? Jak se v Nikaragui žije gayům a lesbám? A jak jsou v zemi oklešťována práva žen? Poslechněte si celý rozhovor.  

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.