„Když chcete někoho sbalit, musíte respektovat jeho pocity,“ říká Nejedlová o projektu prevence obtěžování

27. březen 2019

„Třeba v některých berlínských klubech běží na obrazovkách nápisy, které uvádějí telefonní číslo na člověka, který vám v případě obtěžování pomůže. V Izraeli je organizace Layla Tov, která nás hodně baví – ta má samolepky, které lepí na dveře podniků, které jsou do projektu zapojené,“ popisuje Johanna Nejedlová z platformy Konsent, jak může fungovat prevence obtěžování a případná pomoc v praxi. O totéž se bude v Česku snažit projekt Respekt je sexy.

„Bary a kluby jsou prostředí, kam se lidi chodí bavit a odpočinout, a mělo by přestat být normou, že vás někdo obtěžuje. Snažíme se vytvořit prostředí, kde bude moct návštěvník, když zažije obtěžování, zajít za barmanem, ochrankou a ten by mu měl pomoct problém vyřešit,“ popisuje Johanna nejnovější projekt organizace zaměřené na prevenci znásilnění a sexuálního obtěžování. „Vypustili jsme první část kampaně Respekt je sexy a už nám holky hodně říkají, že radši chodí do gay barů, protože tam je nečeká obtěžování,“ dodává Nejedlová.

Veřejnost násilí na ženách často nechápe a omlouvá, to je potřeba změnit, říká aktivistka Johanna Nejedlová

Johanna Nejedlová

Před třemi lety spolu s několika dalšími ženami založila spolek Konsent, který se pokusil debatu o sexuálním násilí otevřít novým myšlenkám. Co kdyby se prevence nesoustředila jen na ženy, ale i muže? A tak Johanna Nejedlová odstartovala kampaň s názvem Když to nechce, tak to nechce. Od té doby začala spolu s Konsentem pořádat workshopy a debaty na školách a stala se aktivní členkou výkonného výboru České ženské lobby. 

Záměrem Konsentu je odborně proškolit personál klubů, barů a festivalů, aby dokázali citlivě reagovat na situace obtěžování. Podnik by měl být viditelně označen, a tak na návštěvníky působit i preventivně. „Když chcete někoho sbalit, tak musíte respektovat jeho pocity a přání,“ soudí Johanna a reaguje tak na otázku, že názory na jednání, které lze považovat za sexuální obtěžování, se mohou různit. „To je pravda. Jeden americký průzkum ukázal, že muži považují za sexuální obtěžování něco jiného než ženy. Proto je potřeba o tom začít mluvit. Přijde nám důležitá třeba situace, kdy sedíte u stolku, někdo si k vám chce přisednout, vy nechcete, ale on na tom trvá a nemůžete se ho zbavit. Tohle je obtěžování,“ vysvětluje příkladem jedna ze tří členek Konsentu.

Osvětě například ve formě workshopů a přednášek se organizace Konsent věnuje na školách, vedou kurzy pro rodiče nebo svépomocné skupiny pro dívky a ženy se zkušenostmi se znásilněním nebo obtěžováním. „Mladší lidi jsou otevřenější k tomu o sexu debatovat a nechávat si poupravit svůj názor. Ale je to škola od školy,“ konstatuje s lehkým optimismem stav povědomí o sexu a souvisejících oblastech Johanna. A dodává: „Rodičům radíme tohle téma netabuizovat a neodkládat. Zásadní je pojmenování sexu, pohlavních orgánů tak, jak to je. U dětí je potřeba budovat tělesnou integritu a lásku k vlastnímu tělu. Hodně záleží i na tom, jak se k sobě chováte vy,“ uzavírá Nejedlová.   

Jak spolek Konsent reaguje na výtky odpůrců MeToo a jiných podobných kampaní? S jakým obtěžováním se lidé v barech nejčastěji setkávají? A jakým způsobem bude personál návštěvníky na nevhodné chování upozorňovat? Poslechněte si celý díl Kvéru!

autoři: Bára Šichanová , Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.