Dala jsem si za cíl najít v sobě světlo. Jak prožívají Vánoce v Česku ukrajinští uprchlíci?

27. prosinec 2022

Po ruské invazi v únoru opustily Ukrajinu miliony lidí, statisíce z nich uprchly do Česka. Ministerstvo vnitra jich eviduje přes 400 tisíc, to dělá z Česka jednu z nejvstřícnějších zemí. Tito uprchlíci, převážně ženy a děti, teď slaví svoje první Vánoce mimo domovinu.

„Vánoce na mě dolehly, když se v Praze ve výlohách a na ulicích začala objevovat výzdoba. Přepadlo mě to, protože na Ukrajině jsou děti, které žádné Vánoce mít nebudou,“ říká paní Nina, která do Česka uprchla z Oděsy. V komunitním centru Svitlo v Praze se stará o ukrajinské děti.

Nina tráví svátky v Česku. Paní Julija se ale rozhodla, že pojede navštívit rodinu do Kyjeva, odkud pochází. „Dělám to i kvůli svojí dceři, která chce vidět tatínka. Už jsem si sbalila kufr,“ popisuje svoje plány Julija. Do Česka přišla v březnu.

Ukrajinští uprchlící slaví Vánoce v komunitním centru Svitlo

V komunitním centru nacházejí zázemí ukrajinští uprchlíci včetně dětí. K dispozici tu mají hernu, kde se o ně starají dobrovolníci. Jejich matky mohou mezitím navštěvovat hodiny češtiny nebo si můžou odpočinout při cvičení zumby nebo v adventní dílně. Dobrovolníci tu také pořádají semináře, kde se mohou Ukrajinky dozvědět například informace o českém pracovním trhu. Zájem je třeba o to, jaké existují druhy smluv a jaké povinnosti a práva zaměstnanci mají.

Ukrajinští uprchlící slaví Vánoce v komunitním centru Svitlo

Praktické záležitosti a běžné starosti ale převyšuje solidarita, která je v centru vidět na každém kroku. „O vánočních svátcích zapalujeme svíčky. Já si dala za cíl, abych v sobě zapálila světlo naděje. Světlo, které dá naději mně i dětem,“ dodává Nina.

Poslechněte si poslední reportáž se série Minivánoce. Věnuje se ukrajinským uprchlíkům.

autor: Marcel Faltys
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.