Dan Přibáň: Výprava trabanty po Austrálii a JV Asii? To největší vítězství, jakého jsme kdy dosáhli

6. říjen 2015

Expedice Trabantem napříč kontinenty se po půl roce vrátila z cesty po Austrálii a jihovýchodní Asii. Dan Přibáň, autor celého konceptu cestování trabanty shrnuje, že šlo o nejnáročnější cestu, kterou na své etapové cestě kolem světa absolvoval.

Česko-polsko-slovenská výprava tentokrát zahrnovala dva trabanty, motorky a fiata malucha a také nové členy včetně dvou vozíčkářů. Po chladném úvodu v Austrálii a náročném cestování po prstenci indonéských ostrovů a velkých problémech s transportem na majaskou a thajskou pevninu dojela expedice závěrečný úsek do Bangkoku na narychlo pořízených motorkách (a motorikše). „O to jde, o naši vůli dojet, ne o žluté trabanty,“ komentuje Dan Přibáň těsně po návratu smysl výpravy, do které svými komentáři tentokrát zasahovala řada přispěvatelů z crowdfundingové kampaně.

Kvůli problémům se vstupní byrokracií musela trabantí výprava zkrátit trasu na tomto kontinentě. Navíc v rychle přicházejícím zimním období řešila narůstající množství technických problémů: „Možná jsme naštvali nějakého boha, možná se projevilo stárnutí našich aut. Už toho mají dost.“ Dan Přibáň a jeho tým „žlutého cirkusu“ se tak vyhnul Sydney a východnímu pobřeží Austrálie.

03485199.jpeg

Indonésie představovala dlouhou a co do rychlosti přesunů pomalou část cesty. „O Indonésii se nedá říct nic souhrnně. Každý ostrov je úplně jiný. Jiné náboženství, jiná kultura,“ říká Dan Přibáň. „Některý ostrov je křesťanský, jiný muslimský, jiný hinduistický. Flores má krásně zachovanou původní přírodu, Jáva je zase neuvěřitelně zalidněná. Samí lidé a domečky,“ usmívá se Přibáň. „Sumatru sežraly palmy olejné. Plantáže zničily tamější přírodu. A protože prales se nesmí kácet, dochází ke spoustě požárů. Hnus.“ A dodává, že pokud můžete nejíst a nekupovat věci, které obsahují palmový olej, tak je lepší se jich vyvarovat.

„To, že jsme to po skoro půl roce na závěr nevzdali a dojeli navzdory potížím až do původně naplánovaného Bangkoku, náš tým neuvěřitelně stmelilo. I když už se leckdo těšil domů, objevila se v nás znovu ta energie, kterou jsem cítil na začátku. Bylo to největší vítězství, jakého jsme kdy dosáhli,“ shrnuje Dan Přibáň.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.