Death metal hnusný a nakažlivý jako Sněť se šíří do Švédska – debutové album vydá label Blood Harvest

24. únor 2021

Když kapely jako Morbid Angel, Obituary nebo Carcass začaly v 80. letech pracovat s do té doby nevídanou tvrdostí riffů a brutální estetikou, byl to šok i pro tehdejší metalovou scénu. Vznikl tak specifický a v mnoha ohledech nekompromisní metalový žánr, který uchvátil statisíce fanoušků po celém světě a vytvořil svět, který má svoje vlastní, nejen hudební pravidla.

Optikou dnešní doby by se mohlo zdát, že je death metal už dávno mrtvou záležitostí, opak je ale pravda. Zejména v posledních letech prožívá silnou renesanci a vzniká obrovské množství nových a zajímavých kapel, které uhranul zatuchlý odér podzemních pohřebních síní, hlubokých močálů a hororových scenérií přetransformovaných do tvrdé hudby. Jednou z nich je i pražská Sněť, jejichž dlouhodobá láska k death metalu dostala v roce 2017 i jasné kapelní kontury.

Sněť – Mokvání v okovech

V současné době je připravena k vydání jejich první velká deska, která dostala zcela v intencích žánru název Mokvání v okovech a kterou vydává respektovaný švédský label Blood Harvest Records. Album je doslova nasáklé všemi možnými atributy, které si naprostá většina posluchačů hudby bude asociovat jako negativní a zavrženíhodné, ve světě death metalu však jejich přítomnost indikuje tu nejvyšší kvalitu. A tu Sněť rozhodně má.

V čem spočívá kouzlo a přitažlivost tzv. hnusné hudby? Jak se pražská deathmetalová kapela dostane na skandinávský label? A když si někdo říká Leproduktor, jak moc vážně to myslí? Poslechněte si celý growlující díl.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.