Den architektury

29. září 2011

Ve více než dvaceti českých a moravských městech proběhnou 2. října oslavy Dne architektury. Společně s Evou Novotnou dorazil do studia Odpolední session Radia Wave architekt Petr Lešek ze studia Projektil, který v rámci Dne architektury povede městskou „architektonickou procházku“ v Písku.

Kromě Prahy, Brna a Ostravy, Plzně, Pardubic, Liberce, Českých Budějovic a Zlína se Den architektury uskuteční i v menších neméně zajímavých městech a obcích. Organizátoři akce připravili pro širokou veřejnost sérii lokálních prohlídek s architekty střední a mladší generace. Akci pořádá Občanské sdružení Kruh, mj. také vydavatel sborníků Textů o architektuře.

Anotace písecké akce:
Písek - město jako živý organismus
Trasa procházky s architektem Petrem Leškem (Projektil) a Martinem Zborníkem je vedena jako spirála rozvíjející se v čase. Prochází po místech švů, zapomenutých zákoutích, místech, která jsou výrazná, ale každodenním používáním ztratila svoji výraznost ve vnímání obyvatel. Místa mají silný charakter a společně se životy lidí se vplétají do matérie města. Tento proces stále pokračuje a vše se může měnit. Systém je otevřený a stejně tak i vycházka, která začíná v centru a končí v polích… (sraz: 2. října, 14:00, vyhlídka v Hradební I, vedle hotelu Bílá růže)

Architektuře se věnuje pořad Radia Wave Bourání, kde najdete mimo jiné i rozhovor s dalším partnerem studia Projektil Romanem Brychtou.

Další info získáte na (mimochodem velmi pěkných a funkčních) webech:
www.projektil.cz
www.denarchitektury.cz

autor: Pavel Sladký
Spustit audio