Děrné štítky: Experiment jménem Dotyk

7. květen 2013

Minulý pátek vyšlo první číslo nového časopisu, který si v trafice nekoupíte. Vychází totiž jenom pro tablety.

Nový týdeník dostal název Dotyk. Zatím je zdarma, do budoucna by čtenáři měli za stažení časopisu platit. Motto průkopnického magazínu je: „Svět se netočí, svět se posouvá“. Je to narážka na dotykové ovládání, ale i na to, že Dotyk je úplně první takový projekt pro české uživatele.

V České republice je asi půl milionu majitelů tabletů. Ne všichni si nový časopis přečtou. Na starších zařízeních totiž nefunguje. Třeba v případě operačního systému Android potřebujete mobil nebo tablet s verzí 4.0 a vyšší.
Dotyk si můžete nainstalovat nejenom na zařízení s Androidem, ale také na iPad. Články jsou zajímavě graficky zpracované a doplněné různými interaktivními prvky. U některých textů se například zobrazí ikonky, které vám po ťuknutí odhalí další doplňující informace. Jinde zase můžete listovat ve fotogalerii, anebo si pustit video.

Zvolené technické řešení má i svoje nevýhody. O to, co vás v Dotyku zaujalo, se nemůžete podělit se svými přáteli. Nemáte totiž jak nasdílet to, co se vám líbilo. Na stránku v elektronickém časopise neuděláte odkaz, který by se šířil po sociálních sítích. Je to barevné, hýbe se to, ale sdílet to nejde.

Vydavatelství Tablet Media, které Dotyk pustilo do světa, má optimistickou vizi. Odhaduje, že na konci roku bude mezi českými uživateli až milion tabletů. I když tohle číslo skutečně dostane reálné obrysy, nemusí to být ještě žádná výhra. Záleží na tom, jestli Češi budou ochotní za kvalitní obsah platit. Průzkumy zatím ukazují, že to se jim zatím moc nechce.

Výbuch v centru Prahy
29. dubna vybouchl plyn v Divadelní ulici v centru Prahy. To je aspoň hlavní vyšetřovací verze. V rubrice Děrné štítky nás nezajímá ani tak samotný výbuch, jako jeho pokrytí na sociálních sítích. Nešťastná událost se v jistém smyslu stala na ideálním místě. Hned za rohem sídlí žurnalistická fakulta, takže bylo otázkou času, kdy adepti novinářského řemesla pošlou na internet první informace z místa.

Na webu se nejvíc šířily dvě fotografie. První pořídil novinář a pedagog Miloš Čermák, který vyfotil vysypané sklo v budově školy a na Twitteru zveřejnil informaci, že je na místě hodně raněných. Druhou fotku udělal finský student Olli Vainio už přímo v Divadelní ulici, kde to vypadalo jako v katastrofickém filmu. Také on poslal snímek na Twitter a další fotky nahrával na svůj Facebook.

02876924.jpeg

Čermákova i Vainiho fotka obletěly svět, protože je přebrala řada zahraničních médií. Některá se slušně zeptala, jiná se na zdrojování vykašlala a obecně uvedla, že jde o fotky z Twitteru. To je ostatně dlouhodobý problém velkých stanic, kterým by se asi taky nelíbilo, kdyby někdo vzal jejich reportáže a odvysílal je s tím, že jsou prostě „z televize“. Tohle se budou muset stará média ještě naučit.

Za pomluvu do léčebny
Bloggerka z Prahy strávila půl roku v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Poslal ji tam soud za čtyři roky starý článek na blogu, ve kterém zveřejnila pomluvu. Ženy se zastal ombudsman, podle kterého se s ní v Bohnicích zacházelo nedůstojně. Bloggerka se teď obrátí na Ústavní soud se žádostí o odškodnění. Případu se věnovala reportérka Českého rozhlasu, od které se na našem zpravodajském webu dočtete další podrobnosti.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.