Děrné štítky: Nejsledovanější česká videa

2. červenec 2013

Na co se Češi dívají na YouTube? Na sérii Debilní kecy a na kousky, které se dají vyvádět na kole. Na Streamu je zajímá Peklo na talíři a anabolické steroidy.

V dnešním vydání Děrných štítků se podíváme na zoubek nejsledovanějším videím v České republice. Jako podklad nám poslouží veřejné statistiky serverů YouTube a Stream.cz. Nejpopulárnější videa nasbírají během jednoho týdne stovky tisíc diváků a konkurují tak i televiznímu vysílání.

Nekorunovanými králi YouTube jsou Viral Brothers čili Erik Meldik a Čeněk Stýblo. Autoři populární série s názvem Debilní kecy minulý týden v pondělí zveřejnili nejnovější díl, tentokrát o psech. Dvouminutové video má skoro milion zhlédnutí a vede tak s velkým náskokem celý žebříček.

Na druhém místě je video, které nasbíralo 650 tisíc zhlédnutí. Na nahrávce je slovenský cyklista a účastník Tour de France Peter Sagan. Kamera ho natočila, jak rozjede své kolo a naprosto přesně ho zaparkuje na střeše auta.

První trojici klipů pak uzavírá konkurenční projekt, který se snaží využít značku Debilních keců. Video s názvem „Debilní kecy babiček“ je v podstatně horší kvalitě, je hůř sestříhané a není ani moc vtipné. Přesto je vidět, že osvědčená cizí značka funguje, protože i tak má přes půl milionu zhlédnutí. Zároveň má ale také dost vysoký počet nespokojených diváků, kteří nejspíš naletěli na povědomý název a teprve potom, co si video pustili, vyšlo najevo, že to není jejich oblíbená dvojice.

A jak je to na Streamu?
Svůj videoserver provozuje také největší český vyhledávač Seznam. Videa na serveru Stream.cz jsou sice méně populární než na YouTube, ale i tak vykazují slušná čísla. Stream se od YouTube liší mimo jiné v tom, že natáčí svoje vlastní pořady, takže na něm není jenom amatérský obsah.

02920041.jpeg

Tahle strategie se nejspíš vyplácí. Z deseti nejsledovanějších videí v uplynulém týdnu jich šest natočili spolupracovníci Streamu. Ale ani jedno nemělo na nejsledovanější klip, který se na prvním místě usadil s 350 000 zhlédnutími. Je na něm neznámý muž, který si – v uvozovkách – vylepšil tělo anabolickými steroidy.

Na druhém místě je pořad Fenomén o nebezpečném hmyzu. Pomyslný bronz si odneslo populární zpracování jednoho historického výročí, konkrétně sarajevského atentátu na vévodu Františka Ferdinanda d’Este v roce 1914. Mezi hodně oblíbené pořady patří tradičně Peklo na talíři, které se věnuje kvalitě potravin.

Jestli se chcete podívat, jaká videa získávají pozornost českých internetových uživatelů tenhle týden, projděte si aktuální žebříčky sledovanosti obou webů: YouTube, Stream.
Třeba vás to inspiruje a taky natočíte něco hodně populárního.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.