Děrné štítky: Robotická budoucnost medicíny

13. květen 2014

Američtí lékaři získali souhlas k používání robotické protézy ruky. Apple se vydal na nákupy. Plus tip na užitečnou funkci ve Windows.

Americké úřady schválily používání robotické protézy ruky, která dokáže uchopit křehké předměty. Informovala o tom stanice BBC. Prsty na umělé ruce se hýbou tak citlivě, že mohou zapnout zip nebo zamknout dveře. Výzkum robotické paže zaplatila agentura amerického ministerstva obrany a první zkušební modely testovali veteráni americké armády.

Podle BBC je to první významná změna protézy horní končetiny po dlouhé době. Všechny, které se používaly doteď, vycházejí z návrhu starého víc než sto let. Přednost měly umělé náhrady nohou a chodidel, protože je to jednodušší. Jemnou motoriku rukou a prstů není tak snadné napodobit. Nová robotická paže pozná díky elektrodám jemné impulzy ve svalech a podle toho udělá některý z deseti pohybů. Protéza dokáže bez poškození uchopit i tak měkký předmět, jako je kulička hroznového vína, nebo naopak pevně ovládat ruční nářadí, například vrtačku.

BBC dodává, že firma, která za vynálezem robotické paže stojí, má zajímavého zakladatele. Inženýr Dean Kamen totiž původně vymyslel dvoukolová vozítka Segway.

Apple mává peněženkou
Prestižní britský deník Financial Times přišel s informací o velkém nákupu, na který se chystá firma Apple. Koupit chce společnost Beats, kterou asi znáte hlavně jako výrobce sluchátek a reproduktorů.

03019091.png

Celá transakce má mít hodnotu kolem tří miliard dolarů, to znamená asi 64 miliard korun, a jestli se to opravdu stane, bude to největší akvizice v dějinách firmy. Za své peníze by Apple získal celou divizi vyrábějící sluchátka a k ní ještě internetový obchod s hudbou. V něm se svými playlisty chlubí různá známá jména světové hudby. Zahraniční média spekulují, že celý nákup může souviset se snahou Applu o vývoj chytrých hodinek.

Připravte se na nový Gmail
Google chystá nový design své e-mailové služby. Teď ho testuje vyvolená skupina uživatelů. Podle screenshotů, které se okamžitě objevily na sociálních sítích, to vypadá, že se Google vydal cestou dalšího zjednodušování. Na hlavní stránce není prakticky nic než jenom seřazené e-maily. Vysouvací menu se objeví, až když najedete myší do pravého dolního rohu, a jsou v něm jenom základní funkce typu napsání nového e-mailu. V levé části okna bude na kliknutí vidět seznam složek, a to je všechno. Necháme se překvapit, k jaké finální podobě testy povedou.

Tip na užitečnou funkci
Máte pocit, že váš počítač s Windows už nemá takový výkon jako dřív? Pokud máte Windows 7, můžete se podívat na historii spolehlivého fungování. Málo známou funkci najdete, když do hledacího políčka v nabídce Start napíšete slovo „spolehlivost“. Klepněte na odkaz Zobrazit historii spolehlivosti a Windows vám odhalí zprávu o fungování počítače. Projít si můžete všechny padající aplikace, systémové chyby, varování a výstrahy. Třeba podle toho zjistíte, co by si na vašem počítači zasloužilo opravit.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.