Děrné štítky: Svět 3D, digitální vysílání

6. září 2011

Pravidelná rubrika Děrné štítky přináší novinky na technologickém poli. 3D mobily, digitální vysílání nebo zajímavé internetové video představuje Filip Rožánek.

Uplynulo sotva pár let od chvíle, kdy Korejci představili první 3D televizi, a už je tu další pokrok. Nadšení hráči počítačových her si můžou pořídit 3D monitor. Stejně jako u televizí je i v případě monitorů nutné nosit speciální brýle, jinak je po efektu. A nejnovějším výkřikem techniky je 3D mobil. Prostorové zobrazení je v tomto případě spíš hračka navíc, než že by to byla nějak přínosná funkce a opět se jedná o korejskou záležitost - zákazníci v Jižní Koreji se totiž nadšeně vrhnou po každé hračce v mobilu. Už několik let se dívají na satelitní televizi v telefonu, volají si přes videohovory a teď se mohou kochat prostorovým obrazem. Na rozdíl od televize a monitoru u mobilu extra brýle nepotřebují, efekt totiž funguje jenom pod určitým úhlem. Navrch pořizuje 3D fotky a 3D videa.

Do Brna a Ostravy dorazilo digitální rozhlasové vysílání. Vysílá v něm taky Radio Wave, takže už nemusíte sedět u počítače nebo u televize, když nás chcete poslouchat. Musíte si ale pořídit nové rádio, na těch běžných digitální vysílání nefunguje. Digitální rozhlas vysílá kromě Brna ještě v Praze a na Příbramsku. Ta správná rádia koupíte buď na webu, nebo v pražské prodejně Českého rozhlasu přímo na Vinohradské ulici. Digitální rádia vypadají úplně stejně jako ta klasická. Rozdíl je v tom, že místo ladícího kolečka si tlačítkem vybíráte na displeji ze seznamu stanic, které rádio automaticky po zapnutí našlo v okolí. Kromě Radia Wave v síti vysílají ještě jeho digitální sourozenci: populárně-naučné Leonardo, zpravodajské Rádio Česko a program vážné hudby D-Dur. Tuhle čtveřici doplňují tradiční stanice Dvojka a Vltava a středočeské vysílání Region. Ze soukromých stanic se do digitálního vysílání pustilo zatím jenom křesťanské rádio Proglas a mostecké Gama Rádio.

02401690.jpeg

Zelený robot, který je logem operačního systému Android, se může radovat. Podle poslední studie tenhle systém, za kterým stojí firma Google, pohání polovinu všech chytrých mobilních telefonů. Na druhém místě je s necelou pětinou společnost Apple. Její mobily mají na trhu asi pětinový podíl. Jablíčkáři tak přeskočili finskou Nokii, dlouho neotřesitelného krále mobilního trhu. Na chvostu žebříčku je Microsoft a jeho systém Windows Phone 7. Telefony s tímhle systémem se vyrábějí asi pětatřicetkrát míň než telefony s Androidem. Spočítala to firma Canalys.

Mobil dokáže vůbec spoustu věcí. Můžete ho změnit třeba v televizní ovladač. Stačí si stáhnout do telefonu vhodnou aplikaci a spárovat chytrý mobil s chytrou televizí. Jakmile se obě zařízení skamarádí, můžete dělat s mobilem doslova psí kusy. Kromě přepínání kanálů se dá přes mobil ovládat hlasitost, přehrávat video z paměťové karty, nebo listovat fotogalerií. Samozřejmostí je procházení menu televize a u některých výrobců dokonce ovládání jednoduchých her. To všechno funguje ale jenom v případě, že máte televizi i mobil v jedné internetové síti. Dálkové ovládání přes mobil chodí u Sony, Samsungu, Philips a LG.

A na konec jeden tip na internetové video. Trvá přesně minutu, jmenuje se Move a je to dost originální klip z dovolené. Dokonale sestřižené scény vám během šedesáti sekund představí jedenáct zemí. Tři cestovatelé z Austrálie celý film natočili na pouhé dvě kamery. Po světě se toulali čtyřiačtyřicet dnů. Jak dlouho jim trvalo sestříhat to video, se nepochlubili, ale muselo to dát dost práce. Minutu se budete dívat a hodinu pak hádat, kde všude byli.



autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.