Designérka Anna Marešová: Žena je celek. Kluk by měl vědět, co se s námi děje

13. září 2019
Rozhovor VR a MM

„Sérii erotických pomůcek jsem začala Venušinými kuličkami a vibrátorem. Postupně jsem dospěla k tomu, že je dobré přidávat produkty, které souvisí s ženou. Ženský cyklus je přítomný celou dobu. Když klukům řeknu, že teď chystám menstruační kalíšek, tak leckdy koukají a ptají se, co to je. Snažím se v nich vyvolat zájem o to, co se s ženou v průběhu cyklu děje,“ říká v rozhovoru úspěšná designérka Anna Marešová.

Média často Annu Marešovou označují jako designérku erotických pomůcek. Prestižní mezinárodní cenu Red Dot Design Award ale kromě Venušiných kuliček dostala i českou designérkou navržená výletní tramvaj T3 Coupé, která od roku 2018 jezdí po pražských kolejích. „Ta tramvaj je sice určena na speciální, výletní jízdy, ale myslím si, že splňuje ten hlavní účel. Když ji lidé vidí, tak z ní mají radost. A to je podle mě důležité. Jízda v ní v přecpané Praze podle mě ukazuje, že i MHD může být luxus.“

Anna Marešová je designérka, propagátorka myšlenky udržitelného designu. Vystudovala produktový design na fakultě umění a designu na univerzitě v Ústí nad Labem a na University of Derby v Anglii. Za bakalářskou práci Tramvaj pro Prahu obdržela cenu Národního technického muzea i prestižní cenu na Biennial of Industrial Design v Lublani. V roce 2012 založila studio Anna Marešová designers. V roce 2016 obdržela za sadu intimních produktů pro ženy Whoop.de.doo prestižní cenu Red Dot Design Award. V roce 2019 byla stejnou cenou oceněna i Annou navržená tramvaj T3 Coupé.

Jak vznikal ten samotný návrh tramvaje T3 Coupé?

Já jsem na tom spolupracovala s kolegy. S šéfdesignérem Tomášem Chludilem a s grafickým designérem a autorem loga Jiřím Tomanem. Spolupráce byla skvělá. Měla jsem jasnou vizi. Jirkovi jsem zadávala přesný logotyp, a když mi podle něj poslal výsledek, tak jsem si musela sednout na zadek. Přesně to trefil. Hodně lidí se mě také ptá, proč je to Coupé. Říkala jsem si, že aby tu tramvaj lidi měli rádi, tak musí mít jméno. A tak mě napadlo, že když má jedny dveře, tak by to mohlo být (stejně jako u aut) kupé. Proto T3 Coupé.

Vyhlídková tramvaj T3 coupé

Na co všechno musí designérka myslet při návrhu tramvaje? Kde se Anna Marešová inspirovala pro výsledný design tramvaje T3 Coupé? Jak ji napadlo navrhovat erotické pomůcky? Proč odmítla velkovýrobu v Číně a proč se snaží o to, aby byl výrobek co nejvíce český? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka