Zimní plavec Filip Jícha: Ve studené vodě je člověk tady a teď. Pro mě je to jediný možný mentální odpočinek

13. květen 2022
Rozhovor VR a MM

Podle svých slov je prvním Čechem, který za polárním kruhem uplaval kilometrovou trať ve vodě o teplotě mínus jeden stupeň Celsia. „Já už jsem na studené vodě závislý. Zajímavé je, že je každá jiná. Každá jinak studí a každou vodu, ve které jsem byl, si pamatuju. Jsem jako losos,“ říká ve studiu Radia Wave zimní plavec Filip Jícha.

Po třech letech plánování se dočkal. Spolu s manželkou a synem se letos v dubnu zúčastnil plavecké expedice za severní polární kruh, na souostroví Špicberky. „Rozměr, který tomu dali lidé na expedici, byl nepopsatelný bonus. V Čechách jsem ale zažil i rivalitu. Viděl jsem pány, plavce v důchodovém věku, kteří se málem poprali. Je to legrační, na druhou stranu je správně, že si v zimním plavání lidé našli náplň života. Oproti závodnímu plavání je atmosféra na závodech úplně jiná,“ popisuje Jícha, který sám věří, že se zimní plavání jednou dostane na olympijské hry. „Myslím si, že komunita lidí v našem sportu je už tak obrovská, že by to za zkoušku stálo,“ říká rodilý Kladeňák.

Filip Jícha

Filip Jícha

Filip Jícha je úspěšný podnikatel, který se v posledních osmi letech věnuje zimnímu plavání. Plaval ve Finsku, Dánsku nebo v Lochnesském jezeru ve Skotsku. Zkusil si Manchesterskou míli, do vody se ponořil i na hranicích Švédska a Norska. V dubnu 2022 se zúčastnil expedice za severním polárním kruhem, kterou pořádala Mezinárodní asociace zimního plavání. V červnu letošního roku má v plánu s pětičlenným týmem štafetově přeplavat kanál La Manche. V budoucnu by se rád podílel na rozšíření komunity zimních plavců v České republice.

Jícha začal se zimním plaváním před osmi lety. Za tu dobu se se svým synem zúčastnili několika mezinárodních závodů, na kterých reprezentovali Českou republiku. Letos v červnu je čeká štafetová přeplavba kanálu La Manche. „Odmítnout šanci přeplavat se synem Lamanšský průliv nešlo,“ přiznává zimní plavec.

Jaké podmínky měl Filip Jícha na plavání za polárním kruhem v Severním ledovém oceánu? Jak se zimním plaváním začít a kde ho v České republice ideálně provozovat? Jaké nástrahy skýtá tento sport? Kolik reálně stojí expedice podobná té na souostroví Špicberky? Proč Jícha nepodporuje otužování bez pohybu? A čím ho zimní plavání tak uchvátilo? Poslouchejte v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.