Designová erotika vyhrála Národní cenu

15. listopad 2011

20. ročník Národní ceny za studentský design vyhrála sada erotických pomůcek. Hladké, bílé, jemně zaoblené objekty navrhla doktorandka Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem Anna Marešová.

Porotci soutěže vybrali sadu erotických pomůcek Whoop-de-doo jako nejlepší z celkem 58 prací nominovaných do finále. Na základě modelů, prototypů, portfolií a plakátů hodnotili především originalitu, inovaci a technickou a technologickou vyspělost. V Odpolední session jsme se letošní Národní ceně za studentský design věnovali s Lenkou Žižkovou z Designcabinet.cz, který soutěž organizuje. Vítězný design představila osobně doktorandka Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem Anna Marešová.

Design Whoop-de-doo odráží přesvědčení autorky, že erotické pomůcky by neměly v lidech vzbuzovat pocit studu, ale měl by to být běžný, utilitární předmět se specifickými nároky na funkčnost. Těm byla věnována pozornost téměř vědecká. Anna konzultovala své návrhy s odborníky z oblasti gynekologie, sexuologie, genderových studií, s technology a výtvarníky, zpracovala podrobné dotazníky pro veřejnost a dlouze vybírala nejvhodnější materiál i vnitřní komponenty pomůcek.

Spustit audio