Deska týdne: Angel Haze věří naivnímu snu o popové kariéře

7. leden 2014

Pokud máme věřit článku v časopise Billboard, tak prý na začátku loňského roku nakráčela rapperka Angel Haze do kanceláře jistého popového managementu a prohlásila, že si nepřeje nic jiného než se stát rockovou hvězdou, a následně prý nadšeně vyprávěla, jak obdivuje Kings of Leon nebo Jasona Mraze.

Rapperka, která si čtyři roky poctivě budovala pověst mixtapeové královny a nesmlouvavé undergroundové bojovnice, se následně dobrovolně nechala zaplést do mašinérie velké nahrávací firmy a věřila ve splnění svého snu. Jeho výsledkem je schizofrenní album Dirty Gold.

Těžko by mě při poslechu její skvělé mixtape Reservation nebo EP New York někdy napadlo, že stejná rapperka jednou uvěří, že jí hit můžou dát producenti jako Rudimental nebo Markus Dravs, který vytáhl ke hvězdám třeba Mumford & Sons. Dvaadvacetiletá Angel Haze tady prokázala značnou naivitu a její debutová oficiální deska Dirty Gold podle toho také vypadá. Na jedné straně máte její rychlopalný přednes, na druhé se v textech lítá v oblacích s anděly a refrény zpívá rádiová přebornice Sia Furler. A poselství písniček se vysvětluje, ještě než začnou, aby je náhodou někdo nepropásl.

Peníze velké nahrávací společnosti a práce zkušených popových producentů jsou na desce hodně cítit – první skladba Sing About Me má refrén jak od Coldplay a pilotní singl Echelon (It's My Way) je zamýšlený jako chytlavá rádiová jednohubka. Nejhorší momenty ale přijdou ke konci desky s triem rapových cajdáků Battle Cry, Planes Fly a Dirty Gold. Takhle nějak zní rádiový hip hop vypočítaný a narýsovaný v kanceláři nahrávací společnosti. Jak mohla deska znít, ukazují tracky jako Deep Sea Diver nebo Black Synagogue, v nichž Angel Haze exceluje svým rapem – jenže ten sám nestačí, protože hip hop není sport.

03036158.jpeg

Angel Haze by se ráda stala zároveň popovou star i rapovou básnířkou, jakýmsi Eminemem v sukních, což ale nejde, pokud zároveň neprokážete jistou excentričnost, osobnost nebo výrazný příběh. Nic z toho ale na Dirty Gold nenajdete. Svět už slyšel stovky horších rapových debutů, u Angel Haze ale zamrzí nepoměr mezi potenciálem a výsledkem. Dirty Gold bohužel potvrzuje smutnou pravdu, že rapperky to mají v hudebním průmyslu mimořádně těžké, a ani sebevědomá Angel Haze si nedokázala vydupat pozici, která by jí příslušela. Ale třeba to ještě není konec její cesty.

Čtěte také

Hodnocení: 60 %
Angel Haze – Dirty Gold (Island Records, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.