Deska týdne: Cat Power se vrací do království smutku a odvrací svou tvář od popu

10. říjen 2018

Zlomená srdce, táhlé rozchody, alkohol a neštěstí. Cat Power, vlastním jménem Chan Marshall, se po šesti letech vrací se svojí desátou nahrávkou. Na Wanderer najdeme nejenom hostování Lany Del Rey nebo cover songu od Rihanny, ale i smutek. Ten se navíc s mateřstvím Chan Marshall radikálně proměnil.

Chan Marshall po dlouhé době opustila svůj domovský label a novinku vydává u značky Domino. V Matadoru po ní totiž chtěli, aby natočila podobné hitovky jako na předchozí desce Sun a aby se svým zvukem přiblížila Adele. Skladby na aktuální desce Wanderer podle lidí z labelu nebyly dost dobré. Marshall se na nich totiž vrací ke svým folkovým a bluesovým kořenům.

Potěší tak hlavně fanoušky, kteří se podzim co podzim vraceli ke klasickým nahrávkám, jako je třeba dvacet let stará Moon Pix. Wanderer vyvolává podobnou nostalgii: oheň praskající v kamnech na chalupě, studený vzduch přinášející vůni tlejícího listí a prapodivná melancholie. Cat Power se nikdy netajila tím, že většina jejích desek pojednává o rozchodech nebo o zlomeném srdci. Na Wanderer se ale její smutek proměňuje a může za to hlavně její tříletý syn Boaz, který se objevuje i na obalu alba. Podle Cat Power jde, samozřejmě společně s hudbou, o to nejdůležitější v jejím životě.

Cat Power – Wanderer

Cat Power opět předkládá nekomplikované melodie, hrané většinou na kytaru nebo na piano. Smutek je přitom obsažen v každém tónu. Její skladby jí totiž celý život pomáhají srovnávat se s temnými okolnostmi života a zabraňují tomu, aby se cítila sama. Název Wanderer podle ní odkazuje k pocitu, že nikdy neměla žádný opravdový domov. S rodiči kočovala po celých Spojených státech a později v neustálém stěhování pokračovala i sama – odstěhovala se dokonce i do Austrálie. Pravým domovem se pro ni teď stává právě její syn, který s ní absolvuje všechna turné.

Zvuk alba určitě neznamená žádný výrazný úkrok, překvapivé momenty ale najdeme. Je jím třeba duet s Lanou Del Rey ve skladbě Woman. Jeden ze singlů je podle Marshall především o solidaritě a právě ve spolupráci obou zpěvaček se tenhle kýžený rozměr naplňuje. Baladická píseň Black zase pojednává o přátelích, které Marshall ztratila kvůli jejich závislosti na drogách.

Síla Cat Power spočívá hlavně v umění předkládat niterné pohnutky duše a srovnávat se s temnotou pomocí jednoduchého a srozumitelného jazyka, aniž by přitom sklouzla do plytkosti. Melancholie jejích skladeb bude posluchače vždycky nutit přehrávat je pořád dokola, i když se tím smutek bude jenom prohlubovat. Pro album Wanderer to platí minimálně stejně jako pro předchozí nahrávky.

Hodnocení: 80 %
Cat Power – Wanderer (Domino, 2018)

Jaká byla hlavní obava Cat Power ohledně její nové desky? A umí vůbec skládat jiné než smutné písničky? Pusťte si recenzi na naši Desku týdne ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.