Deska týdne: Clipping chtějí být na nové desce nerdi i rváči

10. červen 2014

Když losangeleské hiphopové trio Clipping vydalo loni v únoru svůj debut Midcity, zařadili si jej publicisté celkem logicky do aktuální noiserapové vlny iniciované úspěchem Death Grips a završené pár měsíců nato albem Yeezus od Kanyeho Westa. Svým mícháním divné elektroniky a rapu jsou ale Clipping také pokračovatelé tradice avantgardního či, chcete-li, experimentálního rapu, která sahá až k Antipop Consortium, Dälek či Company Flow a dalším projektům z labelu Anticon.

Své druhé album nazvané zkratkou CLPPNG vydávají na Sub Pop, a tak s ním míří i mimo rapový underground, čemuž odpovídá i jejich updatovaný styl.

Se svými glitchovými beaty a klaustrofobickou atmosférou byl oslavovaný debut Midcity přesně tím albem, které vás při poslechu vtáhne do svého sonického světa a nepustí ven. Studiová dvojka Clipping je agresivnější, minimalističtější, a ačkoliv si pořád uchovává svou ostrou hranu soundu ostrého jak žiletka, je zároveň v několika momentech vyloženě hitová. Je to nepochybně záměr – skladby jako Dominoes či Tonight, kde MC Daveed Diggs dokonce používá autoladičku, se snaží propojit experimenty a popové refrény a v mnoha případech – jako třeba v pilotním singlu Work Work – se jim to daří stejně dobře jako Westovi na zmíněném albu Yeezus.

Není to ale úplně vždycky, Clipping občas sklouznou do experimentů pro experimenty (Dream) a tady se ukáže slabší článek organismu – frontman MC Daveed Diggs, který je technicky perfektním rapperem, ale nedokáže vtisknout hudbě takovou energii jako maniakální MC Ride v Death Grips nebo společná chemie kvarteta Antipop Consortium a ani nedisponuje osobitým stylem jako Doseone či Why?. V textech cituje Biggieho a Lil Waynea a v Get Up zvládne rapovat i do otravně pípajícího budíku, pořád víc než cokoliv jiného působí dojmem rapového nerda, který rychle nabral svaly v posilovně a teď chce být za drsňáka.

03140253.jpeg

Clipping disponují unikátním soundem i sonickou vizí, druhé album nicméně pořád působí jen jako ambiciózní ohledávání terénu. Jako kdyby se pořád nechtěli nebo nemohli rozhodnout, jestli jsou partičkou uťápnutých nerdů milujících divné zvuky, anebo sebevědomými rváči, kteří si to chtějí rozdat se zbytkem hiphopové scény. CLPPNG je schizofrenní, chaotická a příležitostně také brilantní deska od kapely, která – pevně věřím – má před sebou ještě lepší okamžiky.

Clipping – CLPPNG (Sub Pop, 2014)
Hodnocení: 80 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.