Deska týdne: Egomaniak Kanye West posílá dopis z blázince

16. únor 2016

Bude to nejlepší album všech dob. Nebude to nejlepší album všech dob, ale rozhodně jedno z těch nejskvělejších. Jmenuje se So Help Us God, teda Waves, nebo snad Swish? To je jenom stručný souhrn tweetů z účtu samozvaného popkulturního mesiáše a excentrického megalomana Kanyeho Westa. Stejně chaotická a schizofrenická je jeho sedmá studiovka, kterou nakonec pojmenoval The Life of Pablo.

O velikášství osmatřicetiletého rappera a módního návrháře Kanyeho Westa se toho napsalo už dost. Vypovídá o tom třeba to, že svou dlouho očekávanou novinku premiéroval při vystoupení ve velkém sále newyorské Madison Square Garden a přenos promítalo přes tři sta kin po celém světě. Nebo nedávné tweety směřované Marku Zuckerbergovi, fanouškovi rapu – West je prý s deskou 53 milionů v minusu, žádá ho tedy o miliardu dolarů. Vyplatí se to prý víc než postavit školu v Africe. Jde o promyšlenou kampaň, řekněme marketing 3.0? Nebo propadl West, který se sám prohlašuje za boha, už definitivně šílenství? Odpověď je tentokrát jasnější než kdy předtím.

 
Kanye West Season 3

The Life Of Pablo

Posted by Tyga on Sunday, February 14, 2016


Odvážné jasnovidectví předchozího alba Yeezus z roku 2013, se kterým vytáhl ze soundcloudových účtů venezuelského producenta Arcu, tady střídá spíš sázka na jistotu. Legie Westových spolupracovníků (pod každou skladbou stojí přes deset jmen) nerozšířil nikdo překvapivý. Je tu královna hitů číslo jedna Rihanna, chicagský Chance The Rapper, producentská superhvězda Metro Boomin nebo atlantští trappeři Young Thug a Future, kteří jsou zrovna v kurzu. Surfování na trendech, které už ale nevymyslel West sám, mu moc nejde – projevuje se to ve snad nejslabším tracku právě s posledními třemi zmíněnými.

Čtěte také

Druhá půlka desky je o něco dobrodružnější. West byl vždy samplovým eklektikem a zůstává jím i tentokrát. Jako kdysi rapoval do beatů Aphexe Twina, nyní si rovněž vybírá nejmíň pravděpodobný zdroj – někdejšího přítele Allena Ginsberga, amerického skladatele intimního diska Arthura Russella. Hned o kousek dál si vypůjčuje z osmibitového soundtracku k videohře Street Fighter II. Dalším překvapením připraveným futuristou Westem je track No More Parties in LA, který produkoval hiphopový tradicionalista Madlib. Hostuje v něm i Kendrick Lamar. Hned je ale jasné, kdo má navrch. Ostatně West nebyl nikdy nejlepším rapperem.

03570147.png

Pokud jde o texty plné sebelásky a dost možná nejhorších rýmů v dějinách rapu, nejlíp je glosoval hudební publicista Karel Veselý na Twitteru: „Rappeři často točí desky ve vězení, Kanye bude pravděpodobně první, kdo tu příští udělá v blázinci.“ Naráží na to sám West v tracku Feedback, když říká: „Jmenujte génia, který není šílený!“ Přiložil ještě do kotle, když prohlásil, že zveřejněná verze The Life of Pablo není finální – musí se prý vyladit pár detailů. Nahrávka opravdu zní, jako by ji dodělával několik minut před vydáním. Je to jedna z tváří postavy Kanyeho Westa zrozené z popkultury – vizionáře. Jeho hudbu tentokrát zastínil mediální humbuk nadělaný egomaniakem.

Hodnocení: 65 %
Kanye West – The Life of Pablo (GOOD/Def Jam, 2016), 58 min.

 

Kanye West v. Kyle Mooney, rap battle edition.

Posted by Saturday Night Live on Saturday, February 13, 2016
autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.