Deska týdne: The Evens

28. listopad 2012

Rubriku Deska týdne tentokrát věnujeme třetímu albu amerického indie-rockového dua The Evens s názvem The Odds. Skupina, kterou tvoří klíčová postava v příběhu hardcore punku Ian McKaye a jeho partnerka Amy Farina, vydává po šestileté pauze u labelu Dischord.

Během tří let činnosti natočili jediné (navíc dvacetiminutové) album a tři EPčka, a přesto se k jejich odkazu upínají tisíce podobně smýšlejících muzikantů z celého světa. Po paběrkování mezi různými krátkodechými pokusy, z nichž ten nejambicióznější spolu s členy Ministry měl jméno Pailhead, se v roce 1987 na Iana konečně usmálo štěstí. Na svět se dostali Fugazi a Ian se znovu stal stylotvorným činitelem hudebního dění. Tentokrát s přídomkem post hardcore. Po šesti deskách se Fugazi v roce 2003 odmlčeli a jejich vyčkávání trvá do dnešních dnů.

Hudební dráhu The Evens mapoval Pavel Zelinka.

„Kytarové nápady Iana McKaye prozrazují, že se vrátil úplně ke kořenům a všechno to oholil totálně na kost. Přitom nerezignoval na svou podivínskou genialitu, která spoluvytvářela sound Fugazi. A tak jsou v těch pár tónech opět poschovávány neotřelé nápady a postupy, které dělají z The Evens nezaměnitelnou kapelu. Na tom mají samozřejmě velký podíl i typické vokály, které dotvářejí některé harmonie a přes jejich zcela civilní projev a všudypřítomnou pokoru vás dokážou úplně odzbrojit. Ostatně jistá lidská obyčejnost, skromnost a absence jakékoliv pózy je pořád tím nejsilnějším poselstvím, kterým The Evens disponují a na The Odds to všechno ve spojení se skvělou hudbou funguje možná lépe než kdykoliv před tím,“ říká ve své recenzi Banán, moderátor pořadu Out of Step. Poslechněte si celou recenzi.

02776648.jpeg

I recenze Roberta Candry je pochvalná: "The Evens jsou i na novince vzácným příkladem bezmála dokonalé rovnováhy. McKayovy texty jsou otevřeně angažované, konkrétní, politické, místy na samé hraně trochu otravného kazatelství. Na druhé straně Farina dodává celku tajemnější, lyrický rozměr. Výtečně se doplňují i jejich vokály, Ianův léty už trochu ošuntělý, i když stále něčím uličnický, a Amyin lahodně svěží a ohebný, často barvou hodně blízký PJ Harvey. Ani oba nástroje se nijak striktně nedrží ve svých vymezených teritoriích, kytara chvíli klidně víc podrží rytmus a bicí se zase pouští do uvolněnějšího frázování. Zkrátka partnerský jin a jang jako z učebnice taoismu." Poslechněte si celou recenzi.

The Evens – The Odds (Dischord Records, 2012)

autoři: Banán , Pavel Zelinka , Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka