Deska týdne: HEALTH ve slepé uličce EDM

11. srpen 2015

Americká čtveřice HEALTH jsou děti noiseové vlny minulé dekády, která znovu povýšila syrovost a agresivitu na klíčové hodnoty alternativní scény. Co ale začalo v undergroundu jako reakce na ducha doby, brzy dosáhlo i do mainstreamu. Pop se poslední roky stal hlučnějším a konfrontačnějším, než kdykoliv jindy. Jen se podívejte, jaký vliv mají na dnešní žebříčky producenti jako Diplo nebo Skrillex a jejich láska k smrtícím electro wobblům. Když losangelská úderka HEALTH vydala svoje poslední album Get Color, byla tato vlna ještě v plenkách – o šest let později už mají někdejší členové neo neo punkového hnutí kolem klubu The Smell k jmenovaným hitparádovým přeborníkům překvapivě blízko. Těžko se pak divit, že svoji novinku Death Magic pojali HEALTH jako ambiciózní electro-pop noiseový crossover.

V rozhovorech před vydáním desky přiznali HEALTH, že jsou ovlivnění zvukem kapel jako Depeche Mode nebo Nine Inch Nails, posledně jmenovaným navíc v minulosti předskakovali na turné. Reznorův mix industriální elektroniky a rockového tahu na bránu je na Death Magic hodně slyšet a HEALTH tady také vyměnili naštvanost a zběsilost za chladnou sofistikovanost, tak jako to udělali pankáči na začátku 80. let převrácení v nové romantiky. Na papíře dává nový směr HEALTH smysl – kvarteto zkouší po masivně úspěšném soundtracku k videohře Max Payne 3, kam až může se svými popovými fetiši (které byli v jejich hudbě vždycky přítomné) zajít. V reálu ale jejich mix extrémně přebuzených kytar a elektronických beatů končí v poněkud nesnesitelném osmdesátkovém goth-electrorocku.

Podobnou stezkou už před nimi šli Liars, kteří se vloni na posledním studiovém albu Mess věrohodně přerodili v electro-punkery. HEALTH jsou ale bohužel perfekcionisté a nespokojí se s energií a základními presety mašinek. Na Death Magic je hodně znát, že ho roky přetáčeli a pilovali k dokonalosti, až z něho vysáli všechen život a zůstala jen přeprodukovaná, přešlechtěná nuda. Singl Stonefist ještě dokázal celkem slušně vybalancovat nové ingredience se starým tahem na bránu, tracky jako Life, Flesh World (UK) nebo Dark Enough už ale zní jako Ariana Grande s Major Lazer za zády, bez přiznaných hitparádových ambicí. Tohle je jednoduše pro HEALTH slepá ulička.

03447643.jpeg

Hodnocení: 40 %
HEALTH – Death Magic (Loma Vista Recordings, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.