Deska týdne: Kouzlo medvědí psychedelie Pandy Beara

7. leden 2015

V klipu k jeho skladbě Surfer's Hymn vstávali z hrobů mrtví surfaři, aby ještě jednou položili své prkno na mořské vlny, o čtyři roky později stojí tváří v tvář chmurnému ženci sám Panda Bear. Anebo je tomu tak přinejmenším v názvu jeho páté desky, na níž vaří z hutného guláše samplů výtečný psychedelický pop, který nezní jako nic, co jste někde slyšeli. Silné singly Mr. Noah a Boys Latin nelhaly, zatímco jeho domovští Animal Collective na své poslední desce spíše stagnovali, Panda Bear je na svém sólovém projektu ve vrcholné formě.

Na své poslední desce Tomboy se Panda Bear samplerům spíše vyhýbal, na novince se k nim znovu vrací, a deska tak má podobný zvukový design jako jeho klasické album Person Pitch. Na druhou stranu ale zůstal z minulé desky důraz na rytmy. Velkou inspirací byl prý tentokrát devadesátkový hip hop se jmény jako DJ Premier nebo J Dilla, a tak se většina skladeb z první – popovější – poloviny alba neobejde bez hutného spodku. Jak má ale Panda Bear ve zvyku, montuje na ně své rozostřené vokální harmonie připomínající kostelní chorály.

Druhá polovina desky je éteričtější a také experimentálnější – epická Tropic of Cancer se samplem z Čajkovského hudby k baletu Louskáček nebo abstrakce Lonely Wanderer jsou už zcela bez beatů. Ty chybí i v závěrečné Selfish Gene, kde se o rytmus stará pulzující syntezátorová linka. Panda Bear tady opouští bezpečný povrch zemský a odlétá kamsi do stavu beztíže, přesně jak si to žánr psychedelické hudby žádá. Sluší se dodat, že skvělou práci tady odvedl producent Peter Kember z psychedelických klasiků Spacemen 3.

03286449.jpeg

Na to, že album Panda Bear Meets the Grim Reaper mělo být hlavně o smrti, vyznívá vlastně nakonec docela optimisticky a přitakává životu. Co jiného také dělat tváří v tvář smrtce? Zatímco album Person Pitch otevřelo v kariéře Noaha Lennoxe spoustu nových cestiček, na novince Panda Bear Meets the Grim Reaper se po nich vydává zatím nejdál. S touto deskou začal rok 2015 ve velkém stylu.

Přečtěte si i recenzi Jiřího Špičáka: „Někdo by mohl desce vytknout roztříštěnost a časté přepínání mezi náladami, pokud chce ale člověk podat podrobnou, i když zašifrovanou zprávu o životě, jiný přístup zvolit nemůže. Nikdo nechce poslouchat padesát minut střelené psychedelie a nikoho nezajímá album plné balad. Právě fakt, že Panda Bear oba přístupy míchá v naprosto přesném poměru, vyvolává v posluchači dojem, že alespoň nakukuje do světa, kde Panda Bear pobývá celý život. A ten svět je nesmírně lákavý a návykový.“

Hodnocení: 85 %Panda Bear – Panda Bear Meets the Grim Reaper (Domino Records, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.