Deska týdne: Osudem zkoušená Angel Haze

6. leden 2014

„Tlakem vznikají diamanty,“ to je motto 22leté americké rapperky, jejíž debutová deska Dirty Gold vyšla oficiálně na konci loňského roku. Ví o tom své. Život jí cestu zlatem rozhodně nedláždil. Pro těchto sedm dní je její album naší Deskou týdne.

Ještě před pár lety žila v područí sekty, která jí zakazovala poslouchat hudbu nebo se stýkat s lidmi mimo komunitu. Teď se zdá, že téhle kakaové krásce leží New York u nohou. Nebo se k tomu alespoň schyluje. Svůj loňský mixtape pojmenovala 22letá Angel Haze Reservation – odkazuje tak nejen ke kořenům americké společnosti, ale hlavně si jím také rezervuje pozici první dámy newyorského rapu, ze které hodlá sesadit Nicki Minaj.

Není moc důvodů, proč pochybovat o tom, že se jí to nepodaří. Michiganská rodačka ve své muzice snoubí přiměřenou dávku arogance, moderní, mírně mužský styl rapu, vynikající hudební podkresy, ale hlavně dost dramatický životní příběh, který jí dává do vínku správnou míru pokory a touhy být lepší než ostatní.

Svůj osud popsala Angel v tracku Cleaning Out My Closet. Instrumentálku si vypůjčila od Eminema, svého souseda. Vyrůstala totiž v ulici 7. míle, která je se slavnou 8 Mile Road souběžná. Jenže zpovykaný Eminem, který si stěžuje na nezodpovědné rodiče, měl proti téhle dívce krásné dětství. Jak popisuje ve stejnojmenném tracku, od 7 let byla obětí opakovaného znásilňování. „Všichni doma to věděli. Promiň, mami, ale musela jsem tě z toho vinit,“ říká v textu Haze.

03035157.jpeg

Dnes už je prý s matkou za dobře a chystá se na hudební profesionální dráhu. Vkročila na ni správnou nohou. Angel Haze vylíčila svůj příběh tak obratně a citlivě, že učaroval většině světa. Nejen díky němu se Angel stala oblíbenkyní třeba Kanyeho Westa nebo Markuse Dravse, který produkuje třeba pro Björk nebo Arctic Monkeys. Postaral se proto i o některé podklady na debutovém LP rapperky.

Dirty Gold, jak se album jmenuje, mimochodem sama v polovině prosince leakla po rozporech s labelem Island Records na internet. Deska nakonec oficiálně vyšla 30. prosince.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka